Apolitični

Udruga Franak do 2023. očekuje više od 100 tisuća tužbi u “slučaju franak”

Predstavnici Udruge Franak u srijedu su ustvrdili da su jučer objavljenom presudom Vrhovnog suda ostvarili konačnu pobjedu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka u “slučaju franak”, a do lipnja 2023. očekuju više od 100 tisuća tužbi građana protiv banaka.

Saborski zastupnik stranke Snaga i aktivist Udruge Franak Goran  Aleksić je siguran da oni koji krenu u sudski postupak će ga dobiti, s obzirom da je presuda pravomoćna i obvezujuća za sve sudove. “Tvrdim da je sigurno da će svi dobiti svoj novac”, rekao je.

Ističe da će Vrhovni sud u međuvremenu imati još nekoliko zadataka, a prije svega mora odlučiti o tome jesu li ugovori s valutnom klauzulom CHF ništetni.

Naime, navodi Aleksić, Sud EU-a je presudom C-118/17 utvrdio da je ukoliko je valutna klauzula ništetna u tom slučaju ništetan i kompletan ugovor.

Tako očekuje da će Vrhovni sud kroz nekoliko mjeseci utvrditi kako su CHF ugovori ništetni, a u tom slučaju je, kaže, obeštećenje za sto posto veće nego u slučaju kada su ništetne samo kamate i valuta.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay