Apolitični

Udruga Academia Linguae – koncert španjolske glazbe u Splitu

Udruga Academia Linguae osnovana je u travnju 2013. Članovi Udruge su njihove kolegice, profesorice stranih jezika i sudski tumači. Cilj im je promicanje kulturnih i umjetničkih dostignuća zemalja Europske unije i šire. Nadaju se potaknuti kulturno-umjetničko stvaralaštvo i jezično izražavanje kod mladih. Također, žele pokrenuti projekte s područja stranih jezika u suradnji s nadležnim institucijama te kulturnim organizacijama i drugim udrugama u cilju promicanja i unapređenja kulture, umjetnosti i jezika zemalja Europske unije.
Između ostalog, rade i na: promicanju i unapređenju prevoditeljske struke; poticanju studenata i mladih stručnjaka da se bave proučavanjem jezične problematike; pomažu pri prevođenju; promiču prirodne, povijesne i kulturne ljepota Hrvatske, šire svijest o potrebi čuvanja kulturne baštine i sudjeluju u njezinoj zaštiti kao i promicanju kulturnih i umjetničkih dostignuća i trendova zemalja Europske unije u Republici Hrvatskoj. – Grad Split svake je godine bogatiji za još jedan u nizu koncerata u sklopu tjedna talijanske kulture ili dana frankofonije s već svima poznatim večerima francuske šansone i talijanske kancone. Dvije mediteranske kulture koje nude pregršt autora za izvedbu i neiscrpno su vrelo glazbeno-scenske i uopće umjetničke inspiracije. Takvi i slični događaji toliko nadahnjuju i otvaraju vrata međunarodnoj suradnji koja nadilazi i same granice kulturne razmjene, te premošćuje sve one fizičke i metafizičke granice koje razdvajaju „ujedinjenu“ nam Europu.
Nadahnuti tim projektima, sjetili smo se jedne bliske nam zemlje, srodne našoj po mentalitetu njenih žitelja, gastronomiji i zvukovima prožetim strašću, zemlje poviješću premorene baš kao i što je naša Dalmacija opjevana u vječnim stihovima Ljube Stipišića Delmate. Takva zemlja zaslužila je da joj se posveti više od jedne večeri godišnje, ali i taj mali početak bio bi dobrodošao u paleti kulturnih događaja grada Splita.
Od maslinika Andaluzije plača, kako ju je slikovito opisao njezin najveći pjesnik Lorca, do zelenih brežuljaka kneževine Asturije na sjeveru i masivnih Pirineja na istoku, Španjolska je jednom riječju rudnik kulturnog bogatstva.
Novoosnovanoj udruzi Academia Linguae i njezinim članovima je golema čast i zadovoljstvo organizirati koncert španjolske glazbe u Splitu. Svjesni teške gospodarske i financijske situacije u kojoj se nalazi ne samo Hrvatska već i cijeli svijet, veći dio koncerta je volonterskog karaktera, drugim riječima, mladi pjevači i pjevačice izvodit će pjesme poznatih španjolskih autora uz pratnju klavira, gitare i gudača koji su ih pripremili za taj i ne tako lagan zadatak.
Večer je organizirana pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije u prostorijama Kinonteke Zlatna vrata u srijedu 19.11.2014. s početkom u 20:30h. I za kraj, moramo napomenuti da imamo malo iznenađenje za sve naše uzvanike.-
Ovo je prvi projekt udruge Academia Linguae, a u vidu imaju još mnogo jednako zanimljivih projekata. Svi članovi udruge su visokoobrazovane i stručne osobe sa snažnom voljom da dodatno kulturno obogate i osnaže grad Split.
IZVOĐAČI:
1. KOREPETITOR: IVAN BOŽIČEVIĆ
2. GITARIST: GORAN CETINIĆ-KOĆA
3. GUDAČI (VIOLA I DVIJE VIOLINE): DAMIRA BAŠIĆ, MARICA VILIBIĆ, SVJETLANA MANDIĆ
PJEVAČICE:
1. KATICA MARINOVIĆ
2. ANA JURANOVIĆ
3. ALMA MIMICA
4. ANA RUŠINOVIĆ
5. ANTEA MATULIĆ

D. Šabić, mag. nov.