Apolitični

Udar na privatnost: Policija od Googlea tražila podatke o korisnicima koji su gledali određene videozapise na YouTubeu

Ako ste gledali određene videozapise ili prijenose uživo na YouTubeu, možda se i vaše ime našlo na popisu osoba koje je zatražila policija.

S internetom je, to je svima jasno, gotovo pa u potpunosti nestala privatnost ljudi. Mnogi su se za to pobrinuli sami objavljivanjem brojnih detalja iz svojih života na društvenim mrežama i različitim platformama, dok u drugim slučajevima uvijek netko prati što radite na mreži, o čemu surfate, što pretražujete i slično. No dok se takve stvari najčešće prate u svrhu oglašavanja, odnosno kako bi vam se prikazali personalizirani oglasi koji bi vam mogli biti zanimljivi, informacije koje su ovaj tjedan objavili mediji čine se prilično zabrinjavajućima.

Novinari Forbesa dobili su pristup dokumentima jedne istrage koji nisu za javnost, a u njima se spominje način na koji je policija pratila osobu koja je osumnjičena za pranje novca putem kriptovaluta. Prikriveni federalni agenti putem interneta su komunicirali s tom osobom koja na mreži koristi korisničko ime “elonmuskwhm” te su mu poslali jedan video na YouTubeu oko načina mapiranja putem dronova i korištenjem softvera za proširenu stvarnost.

Cilj agenata bio je da, nakon što osumnjičenom pošalju taj video, jednostavno od Googlea zatraže podatke o osobi koja ga ja pregledala poput imena, adrese, telefonskog broja te ostalih aktivnosti. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Image by rawpixel.com on Freepik