Apolitični

U Zagrebu se otvara Kuća karikature!

‘Prvi postav galerije koja se uskoro otvara predstavit će izbor iz radova Ote Reisingera u svim njegovim tematskim preokupacijama‘. Iza postava stoji njegov unuk Marko

Oto Reisinger, doajen hrvatske i svjetske karikature, u kolektivnoj svijesti ostao je zapamćen kao britak komentator svakodnevice, ali i lokalnih i svjetskih političkih događaja. Još kao studenta arhitekture talent ga je odveo u karikaturu, a njegovi radovi u Vjesniku, u kojima kroz glavne likove Peru, Klaru i Štefeka duhovito komentira društvene pojave, zorno prikazuju kako njegovoj kritičkoj oštrici nije mogao pobjeći nijedan fenomen, društvena skupina ili ljudska osobina.

Stoga će mnoge razveseliti da se zahvaljujući velikom angažmanu obitelji Ote Reisingera u jednoj od najljepših zagrebačkih ulica, Radićevoj, na broju 44 A otvara “Kuća karikature Oto Reisinger‟, koja će javnosti predstaviti izbor iz radova slavnoga karikaturista u svim njegovim tematskim odrednicama. Otvorenje koincidira s godišnjicom zagrebačkog potresa, 22. ožujka, a kako centar grada još uvijek osjeća posljedice nemilog događaja, lijepo je da nas uz taj datum veže i nešto pozitivno.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Image by strgars from Pixabay