Apolitični

U top 10 stranih albuma ima i veterana i novih imena, ali lockdownom vladaju žene

Glazbeni kritičar Hrvoje Horvat odabrao je najbolje strane glazbene albume u 2020. godini.

Spram domaćeg tržišta upravo nevjerojatno izgleda mogućnost da su neki od najambicioznijih i ponajboljih godišnjih albuma doživjeli i veliki komercijalni uspjeh. Ima li boljeg dokaza nego da je jedan od debitantskih prošlogodišnjih albuma, onaj maloljetne Billie Eilish, početkom 2020. osvojio pet nagrade Grammy, uključujući i one za najboljeg novog izvođača, ali i pjesmu godine? Ove godine sjajna Fiona Apple nominirana je za najbolji alternativni album, ali i inače Grammy je ove godine ženski; Beyonce ima devet nominacija, a Taylor Swift – s radikalnom promjenom smjera albuma “Folklore” – i kod nas popularna Dua Lipa po šest. U kategoriji najbolje rock izvedbe po prvi put u povijesti same su žene, a puno ih je i u kategorijama pjesme i albuma godine.

1. Bob Dylan – Rough and Rowdy Ways (Columbia/Menart)

Osam godina nakon zadnjeg albuma s vlastitim pjesmama, “Rough and Rowdy Ways” najavljen je s tri singla u doba korone, od kojih je “Murder Most Foul” sa 17 minuta trajanja završio na prvom mjestu liste singlova američkog Billboarda.

2. Fionna Apple –  Fetch The Bolt Cutters (Epic/Menart)

Fiona Apple albume snima rijetko,a najnoviji, peti “Fetch The Bolt Cutters” stiže dugo nakon “The Idler Wheel” iz 2012. U karijeri od 1996. do danas nanizala je nakupinu remek-djela kakvu ćete teško naći kod neke usporedive ženske kantautorice.

3. Bruce Springsteen – Letter to You (Columbia/Menart)

Nakon sjajnog lanjskog kantautroskog albuma “Western Stars”, sa čitavim E Street Bandom na okupu Springsteen je uhvatio zadnji vlak prije pandemije i snimio album “Letter to You”, kakav nije još od 1984

4. Elvis Costello – Hey Clockface (Concord Records)

5.  Paul Weller – On Sunset (Polydor/Universal Croatia)

6. Taylor Swift – Folklore (Universal Croatia)

7.  Pearl Jam – Gigaton (Universal Croatia)

8. Deftones – Ohms (Rough Trade/Dancing Bear)

9. Norah Jones  – Pick Me Up Off the Floor (Blue Note/Universal Croatia)

10. Green Day – Father of All Motherfuckers (Rough Trade/Dancing Bear)

Cijeli članak i recenzije po albumima možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay