Apolitični

U talijanskoj korona-kataklizmi gradić Prato s 40.000 Kineza najsigurnije je mjesto u državi. Evo u čemu je tajna

U posvemašnjoj talijanskoj korona-kataklizmi nadrealno zvuči podatak da u najvećoj kineskoj zajednici, koja inače napučuje industrijski gradić Prato, od početka epidemije nema ni jednog zaraženog opakom bolešću.

Vijest nam potvrđuje i liječnik opće prakse dr. Vladimir Brakus iz grada Como u Lombardiji, 40 kilometara sjeverno od Milana, koji navodi da Prato od samog početka epidemije slovi kao najsigurnije mjesto u Italiji, unatoč činjenici da u njemu živi više od 40 tisuća Kineza. Štoviše, mnogi od njih kinesku su Novu godinu dočekali u svojoj matičnoj zemlji.

Tajna je ovakve bilance u nevjerojatnoj kineskoj disciplini, koja inače odlikuje ovaj narod. Narod koji je upute o provođenju karantene, samoizolaciji i nevjerojatnom lancu podrške u globalnoj nevolji brzo uveo u uobičajeni način života.

– Mnogi su svoju Novu godinu proveli u Kini, gdje su već prije nego što su vratili u Italiju prošli karantenu.

No, nije bila i jedina, jer i nakon dolaska u Prato opet su masovno ušli u još jednu izolaciju. Neki su ih imali i po tri. Čim jedan završi s karantenom, odmah uskače u lanac pomoći drugim obiteljima. Kad odlazi u nabavku, kupuje i za ostale i donosi im to pred vrata. Imaju nevjerojatan način samoobrane, isplaniran do kraja – veli dr. Brakus.

Talijanski tisak opisuje model ponašanja u Pratu primjerom stanovnika toga grada, gospodina Hua, prvog u stambenoj zgradi iz srca kineske četvrti koji je izišao iz svojevoljno proglašene dvotjedne karantene. Prvo što je učinio bilo je da je kupio goleme količine namirnica za svoju obitelj i još dvije koje žive odmah do njega. Talijani su to opisali kao fascinantan lanac solidarnosti i učinkovit kineski zid zaštite.

“Čuvaj se, čuvat ću te”, te se teze Kinezi odlično pridržavaju. Nakon izlaska iz karantene i u Pratu i u ostalim kineskim kolonijama, odmah se bacaju na brzu kupnju, kupujući uglavnom rižu, brašno i smrznutu hranu. I dok vani bjesni epidemija, uzrokovana i suludo djetinjastim i neodgovornim ponašanjem Talijana, oni odmah jure kući i kreću u novi val samoizolacije.

Dr. Brakus navodi i da Kinezi malo odlaze liječnicima moderne medicine, više se obraćaju svojim liječnicima koji prakticiraju tradicionalnu kinesku znanost.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay