Apolitični

U Švedskoj bez lockdowna i obveznih maski imaju najmanje novozaraženih od početka epidemije

‘Svrha našeg pristupa je da ljudi shvate i sami slijede postojeće preporuke. Nema drugih trikova prije nego cjepiva postanu dostupna‘

Iako mnoge europske zemlje bilježe porast stope zaraze do razina koje nisu zabilježene od vrhunca pandemije covida-19, Švedska – koja je zauzela ležerniji i drugačiji pristup od ostalih zemalja – zabilježila je najmanji broj dnevnih slučajeva otkad se virus pojavio, piše Guardian.

Sedmodnevni prosjek novih slučajeva u toj skandinavskoj zemlji iznosio je u utorak 108, što je najniža razina od 13. ožujka. Podaci švedske nacionalne zdravstvene agencije pokazali su da se samo 1,2 posto od 120.000 testova učinjenih prošli tjedan, vratilo pozitivnima.

Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), 14-dnevni kumulativni ukupan broj novih slučajeva u Švedskoj iznosi 22,2 na 100.000 stanovnika, nasuprot 278,8 u Španjolskoj, 158,5 u Francuskoj, 118,3 u Češkoj, 77 u Belgiji i 52,9 u Velikoj Britaniji, što je u tim državama rezultiralo lockdownom ovog proljeća.

Inače, od 10 milijuna stanovnika zatraženo je, umjesto da im je naređeno, da poštuju fizičko distanciranje i ako je moguće da rade od kuće, što se uglavnom i činilo. Trgovine, barovi, restorani i teretane ostali su otvoreni, a nošenje maski do sada nije ni preporučeno, a kamoli propisano.

Tegnell je inzistirao da cilj nije postizanje brzog imuniteta krda, već usporavanje širenja koronavirusa dovoljno da se zdravstvene službe mogu nositi s tim. Također je rekao da se strategija Švedske može pokazati dugoročno održivijom.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay