Apolitični

U susret blagdanu sv. Ivana…

Svečanom procesijom oko stare gradske jezgre i svetom misom, koju će u katedrali sv. Lovre predvoditi sisački biskup Vlado Košić, Trogirani će ove subote, proslaviti blagdan sv. Ivana Trogirskog, koji se slavi i kao Dan grada. Time ujedno završava šestodnevni program ovogodišnje Stivanje, čiji je obilježavanje počelo predstavom dječjih vrtića, koju su svome gradu za njegov dan poklonili naši najmlađi sugrađani. Istoga dana u galeriji Cate Dujšin Ribar održano je predstavljanje novog albuma s popratnim CD-om „Skladbe za klavir” klaviriste Marina Limića. Iz bogatog programa proslave ovogodišnje Stivanje, čiji je organizator Grad Trogir, a suorganizator Muzej, izdvajamo još i koncert polaznika glazbene radionice Ratka Bartulovića, kao i profesora glazbene škole Josip Hatze u galeriji Cate Dujšin Ribar, te katedralnih zborova koji su nastupili u trogirskoj provostolnici.
Posebno su radosni članovi DVD-a Trogir koji, nakon višegodišnjeg iščekivanja, napokon dobivaju novi dom s vozilima i svom tehničkom opremom. U programu tjednog obilježavanja dana Grada, brojni uzvanici i gosti, zajedno će s Trogiranima uživati u „Stilskim vježbama”, najizvođenijoj predstavi u svijetu, koju će prvaci hrvatskog glumišta Pero Kvrgić i Lela Margitić izvesti u 20 sati u ambijentu Kneževa dvora.
Ovogodišnja javna priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama, te nagrada za životno djelo, koju je dobio Ivo Tironi, dodijelit će se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća .
Istoga dana, u poslijepodnevnim satima(17 sati), u gradskoj će se vijećnici održati kviz znanja iz povijesti posvećen našem nebeskom zaštitniku. Kviz, koji se održava već treću godinu, organiziraju Grad Trogir i Muzej, a koliko znaju o turbulentnom vremenu 11.stoljeća, u kojem je živio trogirski biskup, pokazat će srednjoškolci iz “Ivana Lucića”. Toga dana, ali u 18,15 sati, njihovi mlađe kolege iz 3.a i 3.b razreda osnovne škole.”Majstora Radovana” u gradskoj će vijećnici izvesti predstavu „Uprizorenje trogirskih legendi na trogirskoj cakavici Marin Kiudis i Bili cvit”..
U sklopu programa ovogodišnje Stivanje su i vjerska događanja, koja počinju u petak trodnevnicom svetom Ivanu Trogirskom, a kulminiraju u subotu kad će se održati središnja manifestacija Dana grada. Nakon tradicionalne procesije sa svečevim moćima( 10, 30 sati) te svete mise, koju u koncelebraciji sa svećenicima trogirskoga dekanata predvodi sisački biskup Vlado Košić, još će se jedan slavljenik pridružiti ovogodišnjoj proslavi u čast rođendana našega grada.
Tako će Narodna glazba Trogir, koja slavi 190. obljetnicu utemeljenja, u 12, 30 sati održati promenadni koncert na središnjom gradskom trgu.
Čestitamo Triogiranima njihov blagdan sv. Ivana i dan Grada.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: trogir.hr
D. Šabić, mag. nov.