Apolitični

U strahu od inflacije kupujete papreno skupe stanove ili apartmane u gradovima. Pogrešno…

Teško je biti pametan u ovako teškim vremenima. Nad Hrvatsku, ali i cijeli svijet, nadvija se nova recesija. Inflacija bi mogla doseći stopu od trideset posto.

Zato dio građana pokušava doskočiti zahuktaloj inflaciji pretvarajući štednju u cigle i beton. Kupuju precijenjene stambene kvadrate u gradovima na Jadranu ili u Zagrebu. Je li to rješenje ili je suludo tako rezonirati s obzirom da su cijene kuća, stanova i apartmana na povijesno visokim razinama? 

POGLED U BUDUĆNOST

–  Nije rješenje. Kupovati ovako skupe, precijenjene nekretnine u gradovima u kojima će ionako život biti sve skuplji, nije najpametnije. Izlaz jest u nekretninama, ali ne onima u gradovima, i ne u stanovima ili apartmanima za iznajmljivanje – kaže poduzetnik Juroslav Buljubašić.

Ova je situacija, veli, prilika da se investira u nešto što će vrijediti dugoročno.

– A to su seoska imanja. Povratak na selo ne znači povratak u prošlost, to je naša budućnost. I sve je više ljudi koji to shvaćaju i u Hrvatskoj, pa kupuju zemljište i kuće u zaleđu gradova: u Zagori, Lici, oko Karlovca – veli Buljubašić, koji smatra da se ekonomski i svaki drugi spas krije u zelenoj energiji.

– Ako ste kupili imanje koje je samoodrživo i na kojem možete iskoristiti kišnicu, solarnu energiju, vjetar, ali i poticaje koje za obiteljska gospodarstva daje Vlada ili Europska unija, nikako nećete pogriješiti. Prvo ćete živjeti kvalitetnije, a kudikamo jeftinije nego u gradu i još će vam se takav način života subvencionirati – kaže naš sugovornik i dodaje da je kupnja poljoprivrednog zemljišta savršena prilika za zapošljavanje cijele obitelji.