Apolitični

U Splitu svečano zatvoreni 12. Dani kršćanske kulture

Dvanaesti „Dani kršćanske kulture” svečano su zatvoreni u Splitu u utorak, 22. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupijskom ordinarijatu, gdje je domaćin bio splitsko­makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić. Bogat program manifestacije Dani kršćanske kulture završen je svečanom dodjelom nagrade „Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi ovogodišnjem laureatu akademskom slikaru Josipu Botteriju Diniju.

„Ovaj završetak krase djela ovogodišnjeg dobitnika za izniman doprinos na polju ostvarenja kršćanske kulture”, rekao je nadbiskup Barišić te istaknuo:„Vjerujem da grad Split može biti ponosan, ne samo na naše povijesne umjetnike, kipare i djelatnike na polju kulture, nego i današnje. Ne znam ima li koji grad danas toliko vrsnih umjetnika kao Split. Ponosni smo na to.” Govoreći o ovogodišnjem laureatu, rekao je: „Josip Botteri Dini toliko je obilježio svojim radovima ovo naše vrijeme i prostor da se može nakon pedeset godina reći – to je vrijeme Botterija. Među prvima je počeo ova umjetnička ostvarenja, toliko kvalitetna, ako pogledate vitraje, slike, u domovinu, ali i izvan domovine, osobito u hrvatskoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u četvrti Sunshine u Melboernu u Australiji. Botteri je misionar kršćanske kulture s hrvatskim pečatom. Kršćanska kultura puna je univerzalnih humanih vrednota dobrog, istinitog i lijepog i vjerujem da je to obogatilo hodočasnike ovogodišnje manifestacije, od događanja do događanja, od postaje do postaje.” Na te se riječi nadovezao i izaslanik visoke pokroviteljice manifestacije, Predsjednice Republike Hrvatske, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja koji je rekao da imamo toliko toga vrijednoga što trebamo čuvati i njegovati. Izaslanik ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, pročelnik Konzervatorskog odjela Split, Radoslav Bužančić rekao je: „Kultura nije ništa drugo nego njegovanje. Nismo mogli izabrati bolje mjesto. Dvije tisuće godina njege kršćanstva na ovom mjesto koje u liku našeg nadbiskupa nasljeduje Crkvu iz Kristovih dana jest pravi događaj. Stoga koristim prigodu čestitati organizatoru na uspješnoj manifestaciji, a laureatu Josipu Botteriju Diniju na velikoj nagradi i svemu što je učinio za ovaj grad i naš kraj.” Izaslanik grada Splita, Igor Baković, citirajući uskrsnu poruku oca nadbiskupa u kojoj mons. Barišić ističe kako psihologija ne vidi prvotnu funkciju čovjeka u komunikaciji, već u težnji čovjeka za bliskosti i osjećajem bliskosti s drugim, Baković je rekao kako ovakve manifestacije doprinose tome u duboko podijeljenom društvu danas, te da stoga treba njegovati ovakve manifestacije koje su ušle u kulturnu strategiju.
Središnji čin svečanog zatvaranja manifestacije bila je dodjela nagrade „Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a obrazloženje dodjele nagrade u ime Savjetodavnog vijeća manifestacije pročitao je član Vijeća, akademski kipar Kuzma Kovačić, ističući: „Djela Josipa Botterija pripadaju najboljim ostvarenjima suvremenog hrvatskog slikarstva i suvremene sakralne slikarske umjetnosti uopće. Nagrada Dana kršćanske kulture „Andrija Buvina”, dvanaesta po redu, stoga dolazi u ruke Josipa Botterija po neosporno visokoj vrijednosti njegove osebujne slikarske umjetnosti usidrene u slikarsku i katoličku kršćansku tradiciju, povijest, kulturnu baštinu i nasljeđe hrvatskog naroda i podneblja. Kao čimbenik kontinuiteta i dionik obnove hrvatske sakralne umjetnosti, kao pronositelj njene vrijednosti u svijetu, kao čovjek čiji život i djelovanje svjedoče nesebično služenje drugima, svojoj sredini, domovini, čitavom društvu, zaslužio je primiti ovo visoko priznanje za izniman doprinos kršćanskoj kulturi.”
Nagradu laureatu Josipu Botteriju uručio je ravnatelj manifestacije Miro Radalj, a po primitku nagrade Botteri je rekao: „Od samih početaka prepoznavanja mojeg umjetničkog poziva, otkrivao sam snagu sakralne umjetnosti. Promatrajući u crkvama Splita i dalje umjetnička djela, nicala je u meni čežnja da nekim novim likovnim jezikom ispričam svoj doživljaj objave. Moji prvi uzori bili su Andrija Buvina, prvi hrvatski likovni majstor, kojemu znamo ime; zatim Ivan Meštrović i Ivo Dulčić. Uz njih je kao slikarska konstanta uvijek bio prisutan Emanuel Vidović. To su sve čudesni umjetnički svjetovi koje su neumorno ostvarivali zaneseni i marni umjetnici i tako održavali taj fenomen kontinuiteta agiornamenta kršćanske objave jer kršćanska objava ne pripada biblioteci i skupocjenim knjigama. Kršćanstvo je mnogo više od bilo kakvih programa. Kršćanin je čovjek poniznosti, dobrote i blagosti, otvorenog srca i goruće ljubavi za bližnjega… Umjetnicima ostaje biti uronjenima u tajnu nastanka novoga djela, očekujući jasnu nejasnoću koja pronalazi svoju pojavnost i odcjepljuje se od nas kao novo, i priključuje se svijetu duhovnih plodova, čudesnom svijetu svete umjetnosti.”
Manifestacija 12. Dana kršćanske kulture odvijala se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 12. do 22. ožujka, a mnoštvo zanimljivih događaja okupilo je veliki broj umjetnika s različitih polja te bogatstvom sadržaja i poruke privukla na tisuće posjetitelja programa.
Važnost manifestacije prepoznali su i podržali suorganizatori – Splitsko-makarska nadbiskupija te Dubrovačka i Šibenska biskupija, visoka pokroviteljica, Predsjednica Republike Hrvatske, pokrovitelji – Ministarstvo kulture, Splitsko-dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Šibensko-kninska županija, Grad Split, Grad Dubrovnik, Grad Šibenik, kao i niz javnih ustanova koje su zajedno s glavnim organizatorom nakladnom kućom Verbum osmislile pojedinačne programe. Zatvarajući ovogodišnje 12. Dane kršćanske kulture ravnatelj manifestacije Miro Radalj izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli njenom održavanju te čestitajući laureatu Botteriju istaknuo: „Ova manifestacija je svojevrsna duhovna obnova i uvod u uskrsno vrijeme. A upravo je naš sugrađanin i dobitnik nagrade ove godine kroz svoj umjetnički sadržaj i formu pomirio baštinsku i tradicionalnu, te suvremenu dimenziju ove manifestacije. Zahvaljujemo mu što nam je svojim životom uvijek bio primjer i poticaj.”
Splitski gitaristički kvartet glazbom je na izvrstan način upotpunio program svečanoga zatvaranja koji je vodila Nevena Pleština.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: Verbum
D. Šabić, mag. nov.