Apolitični

U Rudi svi za Hajduka!

Prije nedjeljnog nogometnog derbija u Splitu između Hajduka i Dinama, posebno lijepo bilo je boraviti u malom mjestu, gotovo u središtu pitome doline cetinskog kraja – u Rudi, gdje izvire jedna od najčišćih rječica u Dalmaciji, pa i u Hrvatskoj. Zašto? Možda niste znali, ali u privlačnoj i pitoresknoj Rudi više od deset posto stanovnika učlanjeno je u HNK Hajduk Split, kao vjerni navijači među kojima su mladi, djeca, ali ima i starijih koji dišu za „splitske bile”.
Posjetili smo grupu navijača na izvorištu rijeke Ruda, malo turističko izletište koje sve više posjećuju domaći i strani gosti. Domaćin prigodnog druženja pred nogometni splitski derbi bio je Marino Marijanović koji je pokrenuo inicijativu osnivanja Udruge navijača Hajduka.

 


Marino, kako se rodila ideja da se u ovako malom, ali lijepom mjestu cetinskog kraja u Rudi osnuje udruga koja će skrbiti i navijati za splitskog Hajduka? Zna se da kada god negdje splitski bijeli igraju, ovdje srce kuca daleko jače. Kako objasniti?
– To je točno što ste kazali. Ovdje imamo nas četvero mladića koji uvijek idemo na utakmice – Luka Paleško, Ivica Tadić i Mišo Botica i ja. O čemu se radi? Gdje god da smo završili na gostovanju, u Vukovaru, Splitu u Osijeku, Zagrebu, to se prikazivalo kao Torcida, a zapravo se radi o jednom malom mjestu koji ima 998 stanovnika, ima navijače Hajduka, za sada registriranih 119 članova, što je dvanaest posto od ovdašnjeg stanovništava. Tako recimo da Split ima 12% članova Hajduka, to bi bila 21 tisuća članskih iskaznica. Ovo je zaista velika stvar za jedno malo selo kao što je naše, ovdje nema kuće koja nema bar jednu člansku iskaznicu, osim ovih što rade i žive po dijaspori.
Pratite rad Hajduka, kako ste uspjeli mlade ljude angažirati da zavole ovaj klub i da im srce kuca za njega?
– Zapravo, radi se o jednom selu koje ima prirodno bogatstvo, a nije prepoznato. Mi živimo od turizma, dosta djelatnosti je propalo, recimo ribogojilište koje je nadaleko bilo poznato, imamo hidro elektranu Orlovac. I sada su ta djeca bila non-stop ili po ulici ili na asfaltu, trebalo ih je na jedan način okupiti, što nam je i uspjelo. Pokušavamo u jednoj skupini registrirati jednu udrugu koja bi se bavila i humanitarnim akcijama za dobrobit sela, znači, jedan volonterski neprofitabilni rad na korist ovog pitomog mjesta. Pokušavamo stvoriti jednu malu zajednicu gdje bi svi imali jednak glas.
U tom kontekstu, što biste mogli poručiti mladim ljudima?
– Mladim ljudima poručujem da se maknu s ulice, osobno sam se uvjerio u sve i svašta kao redar po klubovima, dakle, ulica ne donosi dobro, već zajednica u kojoj ćemo se družiti, organizirati dobra djela, pomoći drugim osobama, pa navijajući i našem voljenom Hajduku. Imamo dobru vjeru, našu lijepu Dalmaciju, naš Hajduk i Hrvatsku i to moramo zajedno promovirati. Mi ćemo u našoj Rudi dati jedan mali, ali uistinu vrijedan obol toj pozitivnoj promociji.
Hvala ti na razgovoru te želimo da smognete snage i želje na svom željenom putu o kojem ste nam pričali.
Zahvaljujem i vama, Denis, i vašim čitateljima.
Potporu mladim ljudima i navijačima te pozitivnom načinu razmišljanja ovdje u Rudi došao je pjesmom, narodnim običajima i guslama dati jedan od vjernih čuvara naše kulturne baštine, guslar Mirko Crljen:


– Da, tako je. Ovo je naša skupina, naša Torcida u Rudi i ja sam im se pridružio kao 120. član, dakle mi živimo po hajdučki čim se rodimo. Hajduk je u nama, jedemo hajdučku travu s Kamešnice s 1200 metara nadmorske visine gdje je Andrija Šimić, gorski harambaša, takozvani hajduk, pa mi ovdje i mislimo da je naš klub Hajduk po njemu i dobio ime.
Hoćete li, kada je ovdje tako dobra atmosfera i prisutna ljubav prema Hajduku, uskoro skladati neke nove stihove i pretočiti ih javnosti guslanjem?
– Hoću, hoću, već radim na tome, ali sada ćemo dati stihove na račun naše Torcide, a onda ćemo opjevati guslanjem i Hajduka. Moramo ovim dečkima i mladim ljudima dati i ovakvu podršku jer ovo što su se organizirali i kada postanu udruga bit će dobro s obzirom na to kako žele organizirati različite događaje na dobrobit svih svojih mještana. I ja ću im u tome, guslanjem i pjesmom, dati podršku.

I ti, Mirko, pjesmom pozivaš mlade ljude da im se pridruže…
– Dapače, neka ime se pridruže u što većem broju, neka navijaju i drukaju za našega Hajduka jer Hajduk nam je sve što imamo u ovoj Dalmaciji. Imamo jako puno još športskih institucija, ali Hajduk nam je iznad svega.

Više u kategoriji: ŽivotŠport
Video: Teo Peričić
D. Šabić, mag. nov.