Apolitični

U Rudi slavljen sv. Martin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sv. Martin biskup poznat je širom svijeta i u njegovu čast u svijetu je podignuto preko 400 crkava i kapelica. Mnoge župe nose njegovo ime i mnogima je on nebeski zaštitnik. U dnevniku zapisa javnih osoba o kojima se misli da su samo roboti, nađene su misli „ako moj život nije bio vrijedan za drugoga, onda je on gori nego smrt”. Iz tih riječi se može mnogo toga prenijeti na život sv. Martina i odatle na sve vjernike. Sv. Martin je provodio život monaha i u svojoj torbi je imao bogatstvo – „drago kamenje” koje su mnogi htjeli. Uzevši to kamenje jedan ga je vratio rekavši da ne želi ovisiti o dragom kamenju nego o onom dobrom što je sv. Martin pokazao odrekavši se sveg materijalnog. Kasno se krstio jer je tako status u društvu nalagao, ali to ga nije sputavalo u dijeljenju sveg što je imao u korist onog kojem je pomoć bila potrebna. Živio je u vremenu kad se nije Isus priznavao kao Bog, već se govorilo o više bogova. Bog nam je potreban svugdje, a najviše u odgoju u kući. Iz obiteljske kuće nosimo nasade koje ćemo u mladice pustiti u Božjoj kući. Sv. Martin je mačem razrezao plašt i darovao ga za odjeću siromahu.

To je čin koji je trajno obilježio put sv. Martina i pretvorio ga je u čovjeka koji dijeli i daje, a ne samo da pribavlja sebi i previše. Treba stalno biti sv. Martin i pomagati u društvu i crkvi molitvom i dobrim djelima. Sv. Martin je često tamo gdje su krajnji putovi i granice dosega, ali ih je uvijek za dobro svoje službe i svojih vjernika znao svladati i ispraviti. I kad se činilo da je na kraju ruba sv. Martin se pojavljivao tamo gdje drugi nisu htjeli i mogli. Išao je ohrabriti i pomagati – naglasio je u propovijedi don Mario Buljević, vicerektor nadbiskupske bogoslovije na svetoj misi u Rudi, malom mjestu pokraj Sinja. Uz župnika Župe sv. Martina, don Marina Matijacu, svetoj misi prisustvovali su svećenici iz okolnih župa na čelu s dekanom Cetinskog dekanata, don Stipom Ljubasom.

U svoju Župu stigli su i bivši svećenici koji su službovali u Rudi kao i svećenici „ruckog” porijekla, don Branimir Projić, don Mirko Bitunjac, don Ante Bitunjac. U zahvalnoj besjedi don Marin je posebno zahvalio dobročiniteljima za Župu sv. Martina: Ivanu Rosandiću, Lovri i Bošku Kamberu te Trpimiru Botici. Oni su zajedno s ostalim župljanima pomogli izradu vitraja na crkvenim prozorima. Izrađeno je sedam vitraja, a treba ih izraditi još pet, istaknuo je don Marin te se zahvalio svim vjernicima što dolaze u župnu crkvu moliti se za mir, zdravlje i sreću svakog čovjeka. Dodajmo kako su misno slavlje povodom svog zaštitnika pjesmom uveličali mješoviti crkveni zbor.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: opcina-otok.hr
D. Šabić, mag. nov.