Apolitični

U povijesti Facebooka nije bilo ovakvih problema

Nedavno je tvrtku raskrinkala zviždačica, a sada im netko prodaje domenu? U par sati Zuckerberg je ostao bez milijardi dolara

Web alat za prijavu pada internetskih stranica Down Detector u posljednjih nekoliko sati dobio je na desetke tisuća prijava zbog pada Instagrama, Facebooka, WhatsAppa i Messengera.

Obje društvene mreže i dva sustava za dopisivanje pali su u ponedjeljak iz 17 sati, a do navečer problem još nije bio riješen što je iznimno neuobičajena situacija jer iako su sve te plarforme dosad imale povremenih problema, ali obustava rada od nekoliko sati ipak jest novost. Budući da se nalaze u vlasništvu iste kompanije, sve te plaforme koriste zajedničku infrastrukturu.

Prema pisanju stranih medija, društvena mreža Twitter dobila je oko 60 milijuna novih korisnika samo u posljednjih nekoliko sati, a na svojem službenom kanalu dobro su se i našalili.. 

KRIVAC JE DNS 

Razlog pada nije bio odmah jasan. Međutim, više stranih sigurnosnih stručnjaka brzo je ukazalo na problem Domain Name System (DNS) kao mogućeg krivca. Oko 13 sati poslije podne, Ciscovo odjeljenje za internetsku analizu ThousandEyes objavilo je na Twitteru da njihovi testovi pokazuju da je do prekida došlo zbog stalnog kvara DNS-a koji prevodi nazive web stranica u IP adrese koje može pročitati računalo. Laički se naziva i “telefonski imenik interneta”.

Padom popularnih internetskih sadržaja bave se i neki od najvećih svjetskih medija, a Bloomberg javlja kako je osobno bogatstvo Marka Zuckerberga u nekoliko je sati palo za gotovo 7 milijardi dolara, čime je srušen na ljestvici najbogatijih ljudi na svijetu pa se sada nalazi na petom mjestu. Dionice Facebooka u ovom trenutku izgubile su oko pet posto svoje vrijednosti, a vjeruje se kako će se negativan trend nastaviti sve dok društvene mreže ponovno ne prorade. 

Važno je napomenuti kako ovo nije jedini problem s kojim se Facebook trenutno suočava. Wall Street Journal 13. rujna počeo je objavljivati ​​niz priča temeljenih na predmemoriji internih dokumenata, otkrivajući da je Facebook znao za širok raspon problema sa svojim proizvodima – poput štete koju Instagram ima za mentalno zdravlje tinejdžerica i dezinformacija o neredi na Kapitolu 6. siječnja. Ta pitanja u javnosti su umanjivanja, a svoj je identitet otkrila i zviždačica Frances Haugen koja je državnim dužnosnicima, ali i cijelom svijetu otkrila tisuće stranica internih dokumenata koji kompromitiraju Facebook. 

Posebno je zanimljivo vidjeti i da je pad poznatih stranica netko iskoristio za zaradu jer na servisu DomainTools netko već prodaje ime “facebook.com”. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay