Apolitični

U potrazi za zmijama otrovnicama na Dinari (2. dio)

Kada je riječ o zmijama otrovnicama na području Dalmatinske zagore, uz granicu Bosne i Hercegovine, primjerice na padinama planine Dinare na 1600 metara nad morem, možemo pronaći posebne vrste riđovki, zmije otrovnice – šarka berus-berus i žutokrug. Za te su se vrste zmija zainteresirali i češki poznavatelji i ljubitelji zmija potkraj svibnja i početkom lipnja ove godine te su predjele Dalmatinske zagore posjetili članovi udruge zaštitara prirode i gmazova iz Praga, prvi put se susrevši s dalmatinsko-zagorskom riđovkom i žutokrugom. Češki stručnjaci za gmazove ističu kako su te zmije otrovnice čak endemska vrsta zmija na cijelom području Hrvatske, i to na padinama planine Dinare, gdje nema poskoka.
„Ljubitelji gmazova, dakako i zmija otrovnica, češkim su istraživačima u Splitu preporučili mene za vodiča budući da sam se i ja nagledao tih riđovki na obroncima planine Dinare. Takvih vrsta više nigdje nema u nas, ima ih samo na Šar-planini. Osim splitskih članova, u nedavnoj ekspediciji su bili Jiri Holšek te još jedna mlada članica Lucija. Oni su tražili samo dvije vrste otrovnica: riđovku i žutokruga. I pronašli su ih zahvaljujući baš meni jer sam navedene vrste zmija na toj planini vidio i kao planinar. Češki stručnjaci su ih fotografirali, snimili i odnijeli na filmovima, video-zapisima u Prag. Inače, ti se Pražani dugo bave istraživanjem gmazova te zaštitom poskoka i riđovke. Kazali su mi da su endemske vrste zmija zastupljene samo na planini Dinari“, ističe Stipe Petričević, poznati zaljubljenik prirode, posebice pećina i jama te ljekovitih trava.

Uz vožnju automobilom, članovi ekspedicije su prepješačili i dvadesetak kilometara na planini Dinari kako bi se susreli s riđovkom i žutokrugom. Tvrde da im se napor i te kako isplatio. Lucija i Jiri su u cijelosti obavili svoju zadaću na terenu, postavljenu još u dalekom Pragu. Zadovoljni su napustili Dinaru gdje su prvu riđovku na toj planini vidjeli tek na nadmorskoj visini iznad 800 metara. Radosni su napustili i Dalmatinsku zagoru obećavši kako će joj se opet vratiti, baš kao i staništu ljutih riđovki na Dinari. Također su obećali kako će ubuduće sa svojim prijateljima dolaziti u Hrvatsku i kao turisti.

Tekst i foto: Nedjeljko Musulin