Apolitični

U Poljskoj AI kontrolira utaje PDV-a, EU bi sličan sustav trebala uvesti 2024.

Poljska porezna uprava u borbi protiv prijevara koriste STIR (System Teleinformatyczny Izby Rozliczeniowej), tehnološkog sustava koji za automatizirano provjerava sumnjive transakcije i otkriva lažna trgovačka društva (ima algoritme koji provjeravaju podatke milijuna poduzetnika). Tvrde kako su time uspjeli spriječiti veliku količinu pokušaja poreznih prijevara.

STIR je nastao  2017. godine na prijedlog Vlade u Varšavi, izradila ga je Nacionalna klirinška agencija (Krajowa Izba Rozliczeniowa, KIR), odnosno tvrtka u vlasništvu privatnih banaka i nacionalne banke Poljske koja ima trećinu vlasničkog udjela. KIR inače u Poljskoj pruža usluge međubankarskih transakcija.

Predstavnici poljskog Ministarstva financija koje je kontaktirao Konrad Szczygieł, autor studije o primjeni automatizacije u poljskoj borbi protiv prijevara kao dijela velikog izvješća u pripremi AlgorithmWatcha Automating Society 2020, objasnili su kako na kraju porezni stručnjaci odlučuju o podacima koje dobiju iz analiza KIR-a. Automating Society 2020 je novo izvješće nevladine organizacije AlgorithmWatch, sa sjedištem u Njemačkoj, koja se bavi prije svega digitalnim sustavima automatizacije i posljedicama njihove primjene na društvo.

Podaci koje je objavio KAS, Nacionalna uprava za prihode, pokazuju da je STIR prikupio podatke o preko 11 milijuna transakcija u 2019. godini, a odnose se na skoro 4 milijuna trgovačkih društava i organizacija. Pet i pol milijuna pojedinaca službeno odgovornih osoba povezano je s tim transakcijama, navodi se u izvješću KAS-a.

STIR-u mogu pristupiti isključivo analitičari koji rade u posebnom odjelu KAS-a. Svakog dana, izvještaji iz STIR-a u kojima su označene sumnjive transakcije dostavljaju se odgovornim dužnosnicima. U tim su izvještajima klasificirane rizične skupine koje koriste financijski sektor za utaju poreza,

Broj blokiranih računa u 2019. godini se petostruko povećao, blokirano je 537 računa u vlasništvu 113 subjekata, a ukupna blokirana imovina na njima bila je 133 milijuna eura.

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr

Foto: Pixabay