Apolitični

U otapajućim tibetanskim ledenjacima pronađeni 15.000 godina stari virusi

Kako se zbog klimatskih promjena permafrost sve više topi, znanstvenici otkrivaju da nisu sve stvari koje su odavno ostale smrznute u ledu – i mrtve.

Iz hladnjače permafrosta koji se sve više otapa zbog klimatskih promjena, gotovo kao iz nekog horor filma, počela su izlaziti drevna bića. Od nevjerojatno očuvane izumrle megafaune poput vunastog nosoroga, do 40.000 godina starih ostataka divovskog vuka i bakterija starih preko 750.000 godina.

Ipak, nisu sve te navedene stvari i mrtve. Primjerice, stoljećima stara mahovina uspjela je oživjeti u toplini laboratorija. Još nevjerojatnije, oživjeli su i sićušni okrugli crvi stari 42.000 godina.

Ti novi fascinantni pogledi na organizme iz Zemljine daleke prošlosti otkrivaju povijest drevnih ekosustava, uključujući pojedinosti o okolišima u kojima su postojali. No, otapanje permafrosta je također stvorilo zabrinutost oko drevnih virusa koji bi nam mogli zaprijetiti u bližoj budućnosti.

Otapanje ne samo da će dovesti do gubitka tih drevnih, arhiviranih mikroba i virusa, već će ih i otpustiti u okoliš u budućnosti, objasnili su znanstvenici u prošlogodišnjoj studiji koju je vodio prvi autor i mikrobiolog Zhi-Ping Zhong s američkog sveučilišta Ohio.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay