Apolitični

U Njemačkoj malo tko zna koje ‘mjere‘ i potvrde su na snazi, od muke bi najradije zatvorili

U Njemačkoj je odlazak u gostionicu odlazak u nepoznato: koje pravilo protiv pandemije danas vrijedi?

Odlazak u neku od njemačkih gostionica u posljednje vrijeme nije nimalo lak. Naime, u toj se zemlji sve vrti oko slova ‘G’ – da bi se došlo u gostionicu, treba li biti geimpft (cijepljen) ili genesen (preboljeti bolest) – dakle ‘2G’. Ili u toj pokrajini ipak vrijedi ‘2G plus’, što znači da i te osobe moraju još predočiti i negativni nalaz testa. U nekim se pak pokrajinama oni koji su primili treću dozu ne moraju testirati. Kako uopće znati što od svega toga vrijedi u kojem mjestu? Što će vrijediti sljedeći tjedan? To najveći problem predstavlja samim gostioničarima koji unaprijed moraju naručiti što im treba za poslovanje.

Zbog toga su i poznati televizijski kuhari već objavili da zatvaraju svoje restorane barem do veljače. Obavezno testiranje da bi se samo pojeo kolač i popila kava – političari koji su tako nešto odlučili ‘nemaju pojma o realnosti u gastronomiji’, žali se Robert Vogel, vlasnik kavane Espirit u Göttingenu, sveučilišnom gradiću u Donjoj Saskoj, prenosi Deutsche Welle.

“Recite, što vrijedi kod vas?”

I on nije jedini. Obveza testiranja je ‘smrtni udarac za gastronomiju’, ‘katastrofa’, ‘radije lockdown nego 2G plus’ – čulo se iz svih dijelova Njemačke nakon odluke njemačke vlade i pokrajina. No, kad je to već bilo rečeno na sastanku predsjednika pokrajinskih vlada, neke su pokrajine, poput Bavarske ili Tirinške, dale do znanja kako neće baš žuriti s provedbom.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay