Apolitični

U lipnju se uvode covid-putovnice

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je danas na presici Stožera o digitalnim zelenim potvrdama, takozvanim covid-putovnicama.

“To nisu putovnice, nemojmo to drugačije zvati, to su digitalne zelene potvrde koje se odnose na olakšavanje putovanja”, kazao je Božinović.

Izdavat će se u PDF-u

“Potvrde će se izdavati u PDF-u, građani će moći zahtjeve predati putem sustava e-Građani, a potvrde će im se dostavljati u korisničke pretince. Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Verifikacija će se provoditi putem očitavanja QR kodova, a na granične prijelaze već je raspoređeno 250 čitača potvrda. Nadogradit će se i stranica entercroatia.mup te bi se putem nje omogućile najave dolaska stranih državljana. To bi pridonijelo skraćivanju vremena za prolazak graničnih procedura”, objašnjava Božinović.

“Država bi trebala odlučivati o tome. Ako se nista cijepili ili niste preboljeli, možete se testirati. Svako se može testirati i ostvaruje sva prava kao i ove dvije kategorije. Svi koji se testiraju na uputnicu imaju iste cijene. Oni koji se testiraju na vlastitu inicijativu imaju drugačije cijene jer je to tržišna kategorija”, kazao je Capak.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay