Apolitični

U Lici otvaraju pećinu za liječenje respiratornih problema disanjem i meditiranjem

U Grabovači se spremaju na još jedan iskorak po kojemu će biti jedinstveni u Hrvatskoj i jedni od rijetkih u Europi. Pripremaju dokumentaciju nakon čega će dati u koncesiju, jednu od špilja. U njoj će se provoditi speleoterapija.

– Javila nam se terapeutkinja koja bi to radila u suradnji s Klinikom za plućne bolesti Jordanovac. Osmislila je program disanja i meditiranja u špilji. U grupi bi bilo maksimalno pet osoba, imali bi prostirke i ni na koji način ne bi utjecali na špilju i život u njoj. Jedan tretman bi trajao oko dva sata.

Špiljski zrak drukčiji i da djeluje na dišne puteve, pa vježbe disanja pomažu svim kroničnim bolesnicima koji imaju respiratorne probleme, a pogotovo je to sada aktualno u vrijeme pandemije. Moći će se doći u privatnim aranžmanima, ali i s liječničkom uputnicom.

Mislim da će to biti hit, jer smo i dosad imali brojne upite, uglavnom stranaca, Amerikanaca pogotovo – smatra Jelena Milković, geografkinja i geologinja koja tamo radi već 11, a posljednje četiri godine je ravnateljica PP Grabovača.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay