Apolitični

U krizi vide priliku: ‘FDS-40 za dezinfekciju jedne sobe treba samo tri minute, a trošak je 5 kn’. Sustav je odmah naručio i drogerijski lanac DM, Fina, dječji vrtići…

Domaća tvrtka Magdis, najveći regionalni proizvođač kozmetike, našla je način kako doskočiti koronakrizi. Iako najpoznatiji kao proizvođači kozmetičke linije Biobaza, svoj su fokus sada potpuno prebacili na proizvodnju dezinficijensa i strojeva za njihovo raspršivanje.

Već su ranije imali iskustvo pojačane proizvodnje dezinficijensa za vrijeme epidemije SARS-a, ali sada su otišli i korak dalje pa su proizveli kompletan sustav za dezinfekciju – Fogging Disinfection System 40. Iza kompliciranog imena krije se njihova inovacija, naprava veličine omanje kutije koja, napunjena dezinficijensom, ispušta finu maglicu i orošavanjem dezinficira prostor.

Inovacija

– To je stopostotna hrvatska inovacija. Za potpunu dezinfekciju jedne dvokrevetne sobe, primjerice, FDS-u treba tri minute, a trošak je oko 5-6 kuna. Stroj zaprima pet litara dezinficijensa, što je dostatno za oko 3000 kvadrata prostora. Funkcionira tako da fina maglica pada po tekstilnim, drvenim, staklenim ili inoks površinama i pritom ne djeluje abrazivno ni korozivno, a budući da je biorazgradiv, nije ga potrebno ispirati, što štedi vrijeme – objašnjava.

Prije nego što su FDS-40 lansirali na tržište i pokrenuli proizvodnju, Magdis ga je koristio u svojim prostorijama zadnjih pet godina. Početkom epidemije, kaže, sustav je odmah naručio i drogerijski lanac dm za svoja skladišta i poslovnice, a onda i Fina, dječji vrtići…

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay