Apolitični

U Kneževom dvoru u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika krajem prošle godine ugrađen je novi sustav grijanja i hlađenja koji kao izvor energije koristi morsku vodu

U Kneževom dvoru u staroj gradskoj jezgri krajem prošle godine ugrađen je novi sustav grijanja i hlađenja koji kao izvor energije koristi morsku vodu. Postrojenjem se opskrbljuje zgrada Gradske uprave i Knežev dvor, ali i Kino Sloboda te Kazalište Marina Držića, a projekt „Seadrion“ vrijedan nešto više od 3 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima Europske unije.

Knežev dvor, sustav grijanja i hlađenja

Korištenje mora kao neiscrpnog toplinskog izvora osigurano je indirektnim načinom. Postojeće okno za zahvat morske vode smješteno je u Gradskoj luci dok se crpke za recirkulaciju morske vode nalaze u prostoru stanice. Crpke su slobodnostojeće, u kućištu od nehrđajućeg čelika, te njima upravlja kontrolna jedinica. Hladna, odnosno topla voda se prema krajnjim potrošačima distribuira preko tri podstanice.

Ovaj pilot projekt ima veliki značaj jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u povijesno-kulturnim središtu, odnosno UNESCO-vom zaštićenom području te će biti pokazni primjer za ADRION regiju.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay