Apolitični

U Klovićevim dvorima do 15. prosinca otvorena je jedinstvena izložba koja odnosi najnovije trendove iz svijeta robotike

Već neko vrijeme u Galeriji Klovićevi dvori na ulazu je poprilična gužva, ali ovaj put ne zbog neke, recimo, dosad neotkrivene Bukovčeve slike ili slične likovne senzacije, nego zbog izložbe koja balansira na granici toga da se nađe na stranicama kulture.

Ipak, s obzirom na to da su njene zvijezde i Transformeri i Terminator, slavni roboti filmske kulture, izložba “Svijet robota” apsolutno zaslužuje koju riječ na kulturi. Posrijedi je jedinstven postav koji je u Zagreb stigao u sklopu europske turneje i otvoren je do 15. prosinca, a donosi najnovije trendove iz svijeta robotike i digitalne kulture, od humanoidnih robota, robotskih igračaka, životinja robota do 3D printera kojima se može “kopirati” i izraditi manja igračka, i originalnih robota iz slavnih ZF filmova…

Dakle, posrijedi je idealna zabava za cijelu obitelj, ali oprez, korištenje prostorije s igricama nije u cijeni ulaznice, već se dodatno naplaćuje. Primjerice, trominutna vožnja kroz svijet dinosaura dodatno se plaća 40 kuna, ali djeci je to golem užitak.

U Zagrebu su i originalni dijelovi Terminatora – deset je takvih dijelova u Europi, tražena su roba na aukcijama i postižu astronomske cijene, a na izložbi su čip T-800, njegova ruka i lubanja. Naime, tijekom razvoja Terminatora tvrtka Skynet veliku je pozornost posvetila upravo glavi jer je za ljudski izgled bila potrebna savršena lubanja, a zahvaljujući senzorima u njoj i vrhunskoj tehnologiji Terminatorove su borbene vještine puno bolje od ljudskih. Iz filma “Ljudi u crnom” tu je lik dr. Rosenberga, koji nije ljudsko biće, već je u njegovoj središnjici, u mozgu, mali izvanzemaljac koji njime upravlja. Tu je i Bumblebee, jedan od najpoznatijih Transformera, mlađi brat Autobota, Iron Manova kaciga, ali i čuveni Robocop iz 1987. godine.

Na drugom je katu galerije i R2-D2, slavni droid iz “Ratova zvijezda”. Posrijedi je original upotrijebljen u prvom filmu iz franšize, “Nova nada”, njega je nemoguće kupiti na aukcijama jer je posuđen od filmskog studija.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay