Apolitični

U KINI NVESTICIJE RASTU PO REKORDNIM STOPAMA! Njemačka produbljuje odnose s Kinom

Kineske vlasti ističu da investitori na njihovu zemlju gledaju kao na ‘sigurnu luku‘ te navode kako BMW, Siemens i LG planiraju velika ulaganja

Da je kineski div izašao iz koronakrize osnažen, pokazuju i vijesti o rastu izravnih stranih ulaganja u tu zemlju čija će ekonomija, kao jedina među velikima, ove godine rasti gotovo dva posto.

Prema službenim kineskim izvorima, FDI u Kini je u prvih devet mjeseci ove godine porastao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, unatoč pandemiji. U rujnu je FDI iznosio 14 milijardi dolara, što je rast od čak 25 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan, a investicije su rasle kontinuirano od travnja. U listopadu je rast izravnih stranih investicija bio 18 posto. U kineskome Ministarstvu trgovine, štoviše, sada smatraju da investitori na njihovu zemlju gledaju kao na “sigurnu luku” te navode kako kompanije poput BMW-a, Siemensa, LG-ja i Toyote planiraju tamo velike investicije.

Njemačka produbljuje odnose s Kinom

Njemačka industrija – i ne samo ona – produbljuje svoje odnose s Kinom, i to dok njemačka kancelarka Angela Merkel pokušava stvoriti uvjete koji bi tu europsku izvozničku silu učinili manje ovisnom o azijskoj supersili Kini. Podaci o prvih devet mjeseci 2020., koje je objavio Reuters, pokazuju da je vrijednost izvoza iz Njemačke u Kinu premašila izvoz u Francusku i približila se onom u SAD-u. Moguće je, spekuliraju stručnjaci na osnovi trendova, da do kraja godine Kina izbije na prvo mjesto. Kina je među najvećim njemačkim dobavljačima i na nju otpada 11% njemačkog uvoza.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay