Apolitični

U Kini grade 180 metara visoku branu koju neće graditi ljudi! Samo 3d printeri i roboti!

Hidroelektranu visoku 180 metara na Tibetanskoj visoravni, umjesto ljudi, sagradit će roboti i 3D printeri. Kineski znanstvenici gradilište pretvaraju u najveći 3D printer na svijetu, a završetak projekta očekuje se 2024. godine. Bespilotne bagere, kamione, buldožere, strojeve za asfaltiranje i valjke potpuno će kontrolirati umjetna inteligencija, prenosi South China Morning Post. Proces gradnje bit će aditivan, što znači da će se graditi, odnosno printati, dio po dio.

Brana Yangqu moći će slati oko pet milijardi kilovatsati električne energije godišnje iz gornjeg toka Žute rijeke u Henan, grad sa 100 milijuna stanovnika. Struja će putovati kroz visokonaponsku liniju dugu 1500 metara, koja je izgrađena isključivo za prijenos održive energije.

Kao najvažnije ističu da roboti neće činiti ljudske pogreške. Liu tvrdi da su vozači kamiona često dostavljali materijal na krive lokacije, dok su udarci i jake vibracije sprečavali vozače valjaka da stazu naprave potpuno ravnom. Većina radnika nije mogla točno pročitati tehničke upute.

Osim toga, radno okruženje znalo je biti opasno po život, tako da će ovi roboti spasiti ljude od glavobolja koje im je uzrokovao manjak kisika ili iscrpljenosti nakon cjelodnevnog rada.

– Umjetna inteligencija koja se temelji na znanju, informacijama i podacima novi je alat koji će oblikovati našu budućnost – rekao je vodeći znanstvenik projekta Liu Tianyun.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay