Apolitični

U Imotskoj krajini postoji tvornica ‘lijekova‘!

Narod kaže da rješavaju probleme od ženskih tegoba, preko malignih bolesti do – starih momaka. ‘Uzimaju se po potrebi i receptu‘

U Medovu Docu na predstavljanju tih ljekarija društvo su nam pravili Bogoljub Džaja Nediljko Raos Medovčani od iskona i nezaobilazni im prijatelj Miro Brstilo iz obližnjih Dobrinača. 

Dakle, Medovčanke i Medovljani pripravljaju po svojim receptima koje su naslijedili od svojih predaka i koji se prenose s koljena na koljeno, takve pripravke da se isplati to ne samo vidjeti već i ono najvažnije kušati, okušati i izliječiti se.

-Tako je, veli nam Bogoljub Džaja postavljajući na stol boce u kojima su čak dvadeset i dvije ljekovite rakije. Društvo nam je pravio i don Marijo Čagalj omiljeni mjesni župnik.

-Ovo smo uspjeli za sada donijeti da vidite raskoš naše tvornice lijekova.Pokupili smo ovo po kućama baulima, kredencama, vitrinama, po skrovitim mjestima jer ne rade se naše likarije svaki dan. Naša tvornica radi povremeno, baš kako nam priroda u pojedinom dobu godine ponudi svoj zreli pripravak.

E, kako su uz Bogoljuba na predstavljanju Medovačkih likarija bili i Nediljko Raos i Miro Brstilo zaduženi da pobliže opišu koja je rakija za koju bolest izliječiti prvo nam reče Nediljko.

– Pišite ovako. Prvo i osnovno što triba kazati za naše likarije jeste slijedeće. Niti jedna od ove dvadeset i dvije, nisu rakije, niti aperitivi od kojih se čovik može napiti, jer svaka ima svoja pravila i uzima se isključivo po potrebi i receptu onoga tko ih je proizveo. A to su većinom naše žene, vrijedne Medovke… Naša Orluša, naša orahovica od oraja iz Medova Doca liči ti sve želučane tegobe.

Možeš je slobodno ujutro popit za dobro jutro ili iza ručka, odnosno prije večere.Tri puta na dan i onda više tegoba nema. Naša kraljica, naša Travaruša je isključivo za one ženske probleme, jer u sebi ima desetak ljekovitih trava, a bogme može i protiv svih malignih bolesti. Koromačuša ti je za dijabetes, protiv cukra u krvi, a Murvuša, naša Dudovača štiti srce i izvrsna je za srčane probleme.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Tekst i foto: Braco Ćosić