Apolitični

U Hrvatsku stigla gigabitna 5G mreža

OD LIPNJA ove godine u 58 zemalja u svijetu korisnicima je dostupna 5G mreža. Procjenjuje se da će 5G u tri i pol godine od lansiranja dosegnuti milijardu korisnika. Za usporedbu, za isti doseg korisnika 4G mreže prošle su četiri godine, a za 3G čak 12 godina. Prema procjenama Ericssona, do kraja 2026. broj korisnika 5G-a globalno će dosegnuti 3.5 milijardi, a globalni prihodi 5G tehnologije 2025. će, prema analizi Europske komisije, premašiti 225 milijardi eura.

Gigabitne brzine 5G mreže danas su stvarnost i u Hrvatskoj, što znači da domaći i turisti upravo surfaju na 5G mreži u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Splitu, Trogiru, Zadru ili Puli i drugdje. Latencija, odnosno kašnjenje u prijenosu podatka od nekoliko desetaka milisekundi na 4G mreži s 5G se smanjuje na samo nekoliko milisekundi. Upravo će ovaj nevjerojatni iskorak najviše utjecati na tehnološku transformaciju u industriji i inovativnim uslugama za korisnike.

Što znači gigabitna 5G mreža? Kakva je brzina, dostupnost i sigurnost 5G tehnologije već danas? Hoće li nam u komunikaciji smetati roboti i senzori, za koje se procjenjuje da će, uz fizičke korisnike, samo u Hrvatskoj već za koju godinu premašiti brojku od 100 milijuna korisnika 5G mreže? Evo svih najvažnijih odgovora.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay