Apolitični

U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu

Projekt AI4Health.Cro provodit će Institut Ruđer Bošković iz Zagreba s partnerima iz znanosti, medicine, industrije i javnog sektora.

U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu, izvijestio je u petak Institut Ruđer Bošković (IRB), naglasivši kako imamo jedinstvenu priliku postati predvodnicima u transformaciji europskih zdravstvenih sustava uz pomoć umjetne inteligencije.

Riječ je o trogodišnjem projektu “Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu” koji je dobio izvrsne ocjene Europske komisije u sklopu programa Digitalna Europa. Trebao bi imati proračun o tri milijuna eura u razdoblju od tri godine, navode iz IRB-a.

Projekt AI4Health.Cro provodit će Institut Ruđer Bošković iz Zagreba s partnerima iz znanosti, medicine, industrije i javnog sektora.

IRB poručuje kako im je cilj startupovima i inovatorima koji rade na tehnologiji umjetne inteligencije te imaju potrebe za računarstvom visokih performansi (HPC), omogućiti poticajan ekosustav, da ta rješenja nađu svoju primjenu za dobrobit pacijenata, liječnika, ali i inovacijske klime u Hrvatskoj.

Osim IRB-a koji je nositelj projekta, projektni partneri su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena – Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva RH, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Sveučilište u Splitu – Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci – Tehnički fakultet, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay