Apolitični

U Hrvatskoj lani rođeno najmanje djece od 1900. godine: u četiri općine nijedno novorođenče, pozitivan prirast u Solinu, Kaštelima, Imotskom…

U samo 10 od ukupno 128 gradova u Hrvatskoj tijekom 2019. godine broj rođene djece bio je veći od broja preminulih osoba. U svim županijama i u Gradu Zagrebu broj umrlih značajno je premašio broj rođenih.

Prema detaljnim podacima Državnog zavoda za statistiku, ovo su jedini gradovi s pozitivnim prirodnim prirastom u državi: Novigrad/Cittanova, Opuzen, Imotski, Kaštela, Zaprešić, Čakovec, Korčula, Solin, Pazin i Metković. Među njima je samo jedan veći grad – Čakovec.

Najlošiji prirast među gradovima središtima županija ima Vukovar, u kojem je lani rođeno samo 194 djece, a broj preminulih više je nego dvostruko veći – 405. Za petama mu je Rijeka, u kojoj je rođeno 790 djece, a preminule su čak 1623 osobe.

Najbolje stoji Zadar, u kojem je broj novorođenih i umrlih gotovo izjednačen (686 novorođene djece i 705 preminulih) te Dubrovnik (471 rođeno dijete i 499 preminulih osoba).

PAD OD KRAJA 90-IH

Skupni podaci pokazuju da se 2019. godine u Hrvatskoj rodilo 36.135 djece – najmanje od 1900. godine naovamo, odnosno otkad imamo podatke – dok su istodobno umrle 51.784 osobe: samo prirodnim putem, ne računajući iseljenike, stanovništvo Hrvatske lanjske se godine smanjilo za grad veličine Poreča.

U četiri hrvatske općine – Erveniku i Kijevu u Šibensko-kninskoj županiji, Sućuraju u Splitsko-dalmatinskoj i Ribniku u Karlovačkoj županiji – lani se nije rodilo nijedno dijete.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay