Apolitični

U Hrvatskoj lani prodano investicijskog zlata u vrijednosti od oko dvije milijarde kuna, rast 120%

Investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika sve je popularniji oblik štednje kojem se zadnjih godina okreće rastući broj ulagača i štediša u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Potražnja za žutim plemenitim metalom u velikom je porastu ponajviše zbog visokih stopa inflacije i nestabilnosti na tržištu, a godina koja se privodi svom kraju bila je posebno zanimljiva na tržištu zlata, stoji u priopćenju Centra Zlata.

Naime, burzovna cijena zlata izražena u eurima od početka 2022. godine do trenutka pisanja ovog članka (19.12.2022.) narasla je za 5.2 posto, što je ovu godinu učinilo petom uzastopnom godinom u kojoj je cijena doživjela porast. Rast cijene zlata ove godine dio je dužeg trenda, što potvrđuje činjenica da je u posljednjih 15 godina cijena zlata u eurima narasla u njih čak 12, dok prosječni godišnji rast u tom periodu iznosi oko 9.1 posto.

Potražnja za polugama i zlatnicima u Hrvatskoj u porastu

Budući da investicijsko zlato nosi reputaciju tradicionalne zaštite vrijednosti imovine od inflacije i krize, ne čudi da potražnja za zlatnicima i polugama raste ovih godina u kojima pandemija, rat i inflacija narušavaju povjerenje štediša u klasični oblik štednje u bankama. Zašto štediše kupuju zlatne poluge i zlatnike, otkriva operativni direktor Centra Zlata Josip Kokanović.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay