Apolitični

U Hrvatskoj je smrtnost od COVID-19 0,125 posto, a koštalo je najmanje 40 mlrd kn

U Hrvatskoj je prema dobro upućenim novinarima manje od 2 posto zaraženih koronavirusom. Ti podaci dolaze iz istraživanja o seroprevalenciji HZJZ koje se radilo kako bi se vidjelo stanje okuženosti nacije tj. koliko je ljudi ukupno oboljelo od COVID-19 bolesti. No, to je istraživanje podjednako važno kako bi se utvrdila ne samo okuženost nego i stopa smrtnosti u odnosu na broj zaraženih tj. takozvani IFR (infection fatality rate – stopa smrtnosti zaraženih). IFR stopa uz ukupnu stopu zaraženosti zapravo nam govore koliko je zaraza opasna te se na osnovu tih podataka kroje epidemiološke politike. Ako na tu ekskluzivnu informaciju o tome da je u Hrvatskoj prema serološkim istraživanjima bilo manje od 2 posto zaraženih koronavirusom primijenimo elementarnu matematiku, ispada da je smrtnost u Hrvatskoj 0,125 posto, ili niža. Ne govorimo, dakle, o 1 posto nego puno manje od 1 posto – 0,125 posto. Smrtnost zaraženih u Hrvatskoj je 8 puta manja od 1 posto!

Potpuni lockdown bio je nužan jer nismo dovoljno znali o novom virusu te je bilo najracionalnije ići na stroge mjere, što se pokazalo jako skupim. Najmanji direktni trošak hrvatske ekonomije kreće se oko 40 milijardi kuna. Novi lockdown s tim razmjerima troškova više ne možemo ponavljati. Više nije pitanje hoće li ekonomski pad u drugom kvartalu biti dvoznamenkast, nego hoće li se zaustaviti ispod 20 posto.

U slučaju novog vala u osnovi bi trebalo ići na agresivno testiranje, nošenje maski, higijenske mjere, epidemiološko praćenje te posebnu zaštitu staračkih domova i bolničkog sustava. Pri ovome valja podsjetiti kako nije baš mudro živjeti u iščekivanju drugog vala jer je taj drugi val zasad samo teorija dijela znanstvenika. WHO se počeo ograđivati od te teorije. Ako ga najavljuješ unaprijed sa sigurnošću, diže se razina nesigurnosti i neizvjesnosti, što je također loše za poslovne aktivnosti.

Broj preminulih od koronavirusa svaki dan se spominjao na presicama stožera, a ukupni broj preminulih je prešućivan. Bit će zanimljive naknadne analize, koliko god ne treba biti general nakon bitke.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay