Apolitični

U Hrvatskoj dostupna aplikacija za oboljele od dijabetesa

Aplikacija glukozu mjeri putem pametnog telefona u sekundi, dok podatke automatski dijeli s liječnikom i bliskim osobama.

Od ovog tjedna hrvatskim dijabetičarima dostupno je tehnološko rješenje koje će im pomoći u učinkovitoj borbi s tom bolešću, a koje dokazano pomaže u kontroli glikemije. Riječ je o aplikaciji Freestyle LibreLink koja omogućuje 24-satno praćenje glukoze putem mobilnih uređaja, a dio je zdravstvene platforme FreeStyle Libre, digitalnog ekosustava kojeg čine korisnik, njegova obitelj i liječnik, a koji u sebi integrira skrb za oboljele od šećerne bolesti na trenutačno najvišoj razini.

Uz već dostupni LibreView sustav pomoću kojeg liječnik i pacijent mogu donositi informirane odluke o nastavku liječenja, u Hrvatskoj je dostupna i LibreLinkUp aplikacija putem koje čak 20 članova uže i šire obitelji i prijatelja ima uvid u očitanu vrijednosti glukoze sebi bliske oboljele osobe kako bi, u slučaju problema, mogli na vrijeme reagirati i oboljelom pružiti adekvatnu pomoć.

Od posebnog je značenja za roditelje čija su djeca oboljela od dijabetesa jer putem te aplikacije mogu provjeravati očitane vrijednosti glukoze, ali i za skrbnike starijih ljudi s ovom dijagnozom. O popularnosti aplikacije dovoljno govori i činjenica kako se FreeStyle LibreLink nedavno našao i na listi 10 najboljih zdravstvenih aplikacija u Portugalu, Njemačkoj, ali i mnogim drugim zemljama

Skeniranje senzora odvija se putem mobitela pa osim što je bezbolno, očitanje vrijednosti glukoze je aplikacijom i maksimalno pojednostavljeno. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay