Apolitični

U Hrvatskoj dostupan Googleov servis ranog upozorenja na poplave

Ovih dana svjedoci smo velikih poplava u našoj zemlji i regiji, pa baš u pravo vrijeme stiže proširenje dostupnosti Googleovog alata Flood Hub, koji automatski procjenjuje rizike i upozorava unaprijed

Baš prošloga je tjedna Hrvatsku bio zahvatio veliki niz poplava u nekoliko regija, a slična situacija dogodila se i u zemljama u okruženju. U tim okolnostima, kao i uz saznanje da će klimatske promjene vjerojatno donijeti još sličnih meteoroloških ekstrema, dobro je imati na raspolaganju sve alate koji nam mogu pomoći. Jedan od njih je i Googleov Flood Hub, koji je od sada dostupan i na našem području.

Upozorenje 7 dana unaprijed

Najnovije proširenje zahvatilo je 80 zemalja u svijetu, među kojima je i Hrvatska te ostatak Europe. U početku je servis bio dostupan tek u SAD-u, Kanadi, Meksiku i dijelovima Australije. Putem ovoga servisa, koji izgledom nalikuje na Google Maps i koristi se na sličan način, moguće je na zemljovidu jasno dobiti informaciju o opasnostima o poplavama na ugroženim područjima.

Servis Flood Hub namijenjen je, kažu, pojedincima, ali i organizacijama ili lokalnim vlastima, kako bi se svi mogli prilagoditi i pripremiti na nadolazeće poplave. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay