Apolitični

U EU ŽIVI I RADI NAJVIŠE AI STRUČNJAKA NA SVIJETU, GOTOVO 50% VIŠE NEGO HRVATSKA IMA STANOVNIKA

ITIF i fundacija Boston Consulting Groupa otkrili su niz pokazatelja zašto EU, unatoč najvažnijem resursu, AI stručnjacima, i dalje zaostaje za Kinom i SAD-om

Sjedinjene Američke Države svjetski su lider u razvoju umjetne inteligencije (AI) i implementaciji iste u ključnim industrijskim granama, no Kina sve više ugrožava njihovu vodeću poziciju, stoji u najnovijem izvješću Fondacije za informacijske tehnologije i inovacije (ITIF).

Autori izvještaja Daniel Castro i Michael McLaughlin konstatirali su da je više od 30 država usvojilo nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije kako poboljšale svoje ekonomije i utjecale na smjer razvoja AI-a.

Hrvatska se u izvješću ne spominje, a svoju nacionalnu strategiju umjetne inteligencije do siječnja 2021. još nije donijela. Međutim, u Hrvatskoj se osnovalo društvo koje promiče razvoj umjetne inteligencija CroAI, a Vlada je počela na izradi nacionalne strategije.

Castro i McLaughlin Europi preporučuju da poveća potrošnju na razvoj, da tvrtkama u AI sektoru dade određene porezne olakšice te da porade na promjeni percepcije umjetne inteligencije.

“Mnoge zemlje članice AI tehnologiju vide kao nešto čega se treba bojati i što treba ograničiti, a ne nešto što treba prigrliti i promovirati”, kažu te dodaju da GDPR koči razvoj umjetne inteligencije.

Dodaju da će izlazak Velike Britanije iz EU dodatno pogoršati rascjepkanost jer je 70 posto svih investicija u AI u periodu od 2008. do 2019. otišlo baš u tu državu.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay