Apolitični

U budućnosti više EU-ova novca za razvoj pametnih rješenja u gradovima

U novoj EU-ovoj financijskoj perspektivi bit će više sredstava za razvoj “pametnih rješenja” u gradovima, ali i na otocima, rekla je tijekom konferencije “Strategija razvoja pametnih gradova” ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Smatra, međutim, da se po pitanju unapređenja kvalitete života u gradovima, ali i manjim sredinama, u Hrvatskoj i do sada dosta napravilo. Pohvalila je tako rješenja na Visu i Unijama, kazavši da se na otocima općenito dosta napravilo – u desalinizaciji vode, energetskoj neovisnosti i sl. Po dobrim rješenjima istaknula je i gradove Šibenik, Dubrovnik i Zagreb. Navela je da je projekte koji poboljšavaju kvalitetu života u nekom gradu moguće financirati kroz EU-ove fondove. Po njoj su brza internetska povezivosti i digitalizacija javne uprave ključni zamašnjaci svakog suvremenog gospodarstva i pokretanja investicija.

Direktor Media Vala i portala gradonacelnik.hr Mario Aunedi Medek otkrio je da će se natjecanje Jutarnjeg lista i partnera, koji će otkriti koji su gradovi najuspješniji u Hrvatskoj, ocjenjivati prema šest kategorija: gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života, Eco city, Smart city te šampion EU fonda, a posebna nagrada ići će i gradu koji će imati najveći napredak u promatranom razdoblju. Proglašenje pobjednika bit će u listopadu. 

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr

Foto: Pixabay