Apolitični

U Americi vlada velika nestašica dječje hrane!

Nikome nije jasno kako im se to dogodilo, roditelji plaču: ‘Ne možemo nahraniti svoju djecu, satima vozimo tražeći mlijeko…‘

Ekonomska kriza pogađa i najmoćniju zemlju svijeta – Sjedinjene Države. Uz najveću inflaciju u posljednjih 40 godina i povijesno rekordne cijene benzina, američke građane muče i napukli opskrbni lanci koji su prouzročili nestašice niza artikala: od hladnjaka do namještaja, od automobila do autodijelova, od računalnih čipova do testnih kompleta za COVID-19. Ali ništa nije dovelo do takve društvene uzbune kao aktualna nestašica adaptiranog mlijeka za bebe, popularne “formule”.

Spomenute hrane – kako standardne, tako i specijalizirane “formule”, napravljene za dojenčad s alergijama i metaboličkim poremećajima – već mjesecima nedostaje u mnogim trgovinama diljem SAD-a, što je od privremene neugodnosti eskaliralo u pravu nacionalnu krizu, o kojoj se raspravlja u Kongresu i o kojoj pišu svi američki mediji, varirajući jednu te istu nedoumicu: kako je moguće da 2022. u Americi nema dječje hrane? Kako jedan tako kritičan proizvod može nedostajati u jednom od najbogatijih društava na svijetu?

Jedan dio odgovora je očit: nestašica dječje hrane u najbogatijoj zemlji svijeta pokazuje ozbiljne poremećaje američke, ali i globalne ekonomije.

Dio odgovora, među ostalim, leži i u zatvaranju velike tvornice “formule” (u vlasništvu tvrtke “Abbott”) u Michiganu u veljači, nakon što je u proizvodnim pogonima otkrivena bakterija Cronobacter sakazakii, na koju je bilo pozitivno dvoje preminule dojenčadi koje je prethodno koristilo “Abbottovu” formulu “Similac”. Tvrtka “Abbott”, glavni američki proizvođač “formule”, potom je povukla s tržišta neke marke svog proizvoda, što je dovelo do nestašica “formule”, očaja američkih roditelja i uzbune u Kongresu SAD-a.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay