Apolitični

U Africi su stručnjaci predviđali ‘covid masakr‘, ali događa se suprotno: ‘Pandemija se smiruje‘

Dok je SAD premašio brojku od 200.000 smrtnih slučajeva, a svijet se približava milijunu, rast broja zaraženih u Africi posustaje

Na predavanju održanom ranije ovaj mjesec, John Nkengasong pokazao je slike koje su nekad u Africi bile česte, a naslovnice magazina proglašavale su je ‘Beznadnim kontinentom’, piše AP News. Nakon toga je citirao prvog predsjednika Gane, Kwamea Nkrumaha: ‘Jasno je da moramo pronaći afričko rješenje za naše probleme, a to se može ostvariti jedino kroz jedinstvo afričkih zemalja.’

‘Afrika puno stvari radi kako treba, a ostatak svijeta ne’, rekla je Gayle Smith, bivša zaposlenica američke Agencije za međunarodni razvoj. Zaprepašteno je promatrala kako se Washington bavi sam sobom, umjesto da vodi svijet. Ali Afrika je ‘sjajna priča koju treba ispričati’.

Nkengasong, kojemu će u utorak Zaklada Gates dodijeliti nagradu Global Goalkeeper Award jer je ‘neumoljivi zagovornik globalne suradnje’, najvidljiviji je govornik na kontinentu. Virolog rođen u Kamerunu inzistira da se Afrika može suprotstaviti bolesti COVID-19 ako joj se pruži šansa za borbu.

Rani modeli predviđali su da će ‘velik broj Afrikanaca jednostavno umrijeti’, rekao je Nkengasong. Afrički CDC odlučio je ne objavljivati projekcije. ‘Kad sam pogledao podatke i pretpostavke, nisam bio uvjeren’, rekao je.

Zdravstveni stručnjaci ukazuju na mladenačko stanovništvo Afrike kao faktor zbog kojeg COVID-19 nije uzeo veći danak, zajedno s brzim blokadama i kasnijim dolaskom virusa.

Nkengasong poziva afričke zemlje da ne čekaju pomoć i odbacuje sliku kontinenta koji drži prosjačku zdjelu. Novac je tu, rekao je.

Slijedeći tu ideju, afrički javni i privatni sektor stvorili su mrežnu platformu za kupnju kako bi okrupnili svoju pregovaračku snagu, koju je pokrenula Afrička unija za izravnu kupnju od proizvođača. Vlade mogu pregledavati i kupiti setove za brzo testiranje, maske N95 i respiratore, od kojih se neki danas proizvode u Africi putem jedne druge kampanje koju su podržali šefovi država.

Impresionirane karipske zemlje također su se pridružile.

‘To je jedini dio svijeta kojeg znam da je zapravo izgradio lanac opskrbe’, rekao je Smith, bivši šef USAID-a.

Kad je pandemija započela, samo su dvije afričke zemlje mogle testirati na koronavirus. Sad sve mogu. Nkengasong je bio iznenađen koliko informacija ne prelazi u ostale države članice, pa sada afrički CDC održava internetsku obuku o svemu, od sigurnog rukovanja preminulima, pa do nadzora genoma.