Apolitični

U 2021. podijelit ćemo se na cijepljene i necijepljene. Ove druge bi mogla dočekati izolacija…

Cijepljenje očito neće biti obvezno, ali će država, očekuje se, provoditi mjere koje će necijepljene zapravo svrstati u građane drugog reda

Da će države nametnuti uredbama, pa i zakonima, zasigurno represivni odnos prema dijelu stanovništva koji će ostati neprocijepljen potvrđuju već i ozbiljne najave poput one iz Francuske, gdje je Vlada već proslijedila Parlamentu zakon kojim se onima koji su cijepljeni omogućuje pristup javnom prijevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima. Francuzi taj dokument kojim će razvrstavati naciju na COVID podobne i nepodobne već nazivaju “zelena putovnica cjepiva”. Realno, takav dokument najavljuje da će jedna grupa građana moći ići u kino, putovati avionom, autobusom, koristiti hotele i kampove, a drugoj grupi će to biti znatno ograničeno.

Prema mišljenjima iz naših političkih krugova jasno je da se u cijeloj EU već razmišlja na taj način te da će se države članice vjerojatno odlučivati za model koji Francuzi promoviraju.

Ništa se tu ne može isključiti, do takve podjele građana na dva tabora doći će, no vjerojatno će ta podjela u Hrvatskoj doći na dnevni red negdje u kolovozu ili do početka rujna. S obzirom na sadašnju sporu dinamiku pristizanja cjepiva po zemljama članicama, pa tako i u Hrvatsku, prvo će se morati omogućiti svima koji se žele cijepiti da to učine, a to bi moglo potrajati minimalno pola godine

I dok će takve mjere sigurno izazvati brojne polemike, podjele, bunt i prosvjede protivnika, valja reći da taj strogi režim prema necijepljenima nije novost. On je u primjeni u mnogim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, kada je riječ o predškolskoj djeci koja nisu cijepljena.

Za djecu koja nisu cijepljena protiv hepatitisa, difterije, tetanusa, hripavca, ospica zatvorena su vrata jaslica i dječjih vrtića u vlasništvu države, odnosno lokalnih uprava. Roditelji necijepljene djece mogu ih upisati samo u rijetke privatne jaslice i vrtiće koji pristup ne uvjetuju cijepljenjem.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay