Apolitični

TV Galerija, izložba i razgovor s Dunjom Blažević

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe TV GALERIJA i razgovor s povjesničarkom umjetnosti Dunjom Blažević, ističu u Galeriji umjetnina Split.
Ovaj lijepi i ugodni trenutak najavljen je za utorak, 8. studenog 2016. u 19 sati na koji ste svi pozvani, dok će razgovor voditi Branko Franceschi
Razgovor Dunje Blažević uvod je u izložbu TV Galerija koja će na četiri monitora predstaviti dvanaest sačuvanih emisija istoimene serije od preko devedeset emisija, koje je u periodu od 1984. do 1991. godine producirala TV Beograd.

TV Galerija, izložba i razgovor s Dunjom Blažević

 

Izložba je osmišljena radi (re)kontekstualizacije istoimene televizijske emisije s ciljem da se uz njen veliki edukativni potencijal, potakne razmatranje pitanja kulturne politike, uvjeta produkcije „novih umjetničkih praksi” te odnosa između umjetničke produkcije i javne televizije.

Autorica TV Galerije Dunja Blažević je kustosica i povjesničarka umjetnosti, koja je početkom 1970-ih godina vodila Galeriju Studentskog kulturnog centra u Beogradu, tada jedan od rijetkih prostora posvećenih umjetničkom eksperimentu, praksama proširenih i novih medija, kritičkim perspektivama i snažnoj internacionalnoj suradnji. Od 1981. godine, Dunja Blažević je na TV Beogradu uređivala emisiju Druga umjetnost, koja se smatra prethodnicom TV Galerije. Za Dunju Blažević angažman na televiziji zapravo je nastavak s kustoskom praksom u TV mediju, koji se pokazao najprirodnijim okruženjem za promociju, diskusiju i kritički osvrt na tadašnji fenomen „nove umjetničke prakse”, a naročito za video umjetnost.

U osmišljavanju TV Galerije važnu je ulogu odigrao zahtjev tadašnjih kreativaca za demokratizacijom umjetnosti. „Demokratizacija umjetnosti” s kustoske pozicije značila je posebnu medijaciju između umjetnika i umjetničkog djela te drugačiji odnos s publikom. Značila je i otklon od tradicionalnih umjetničkih medija uz prihvaćanje izražajnih mogućnosti koje su pružali alternativni i novi mediji te promišljanje same prirode umjetnosti i mogućnosti proširenja područja umjetničkog stvaralaštva. Poseban odnos s publikom značio je izlaženje iz zatvorenog elitističkog prostora galerije i muzeja te razvoj novih načina komunikacije i prisutnosti u javnom prostoru.

Predstavljene emisije tematiziraju širok raspon još uvijek aktualnih pitanja vezanih za umjetnost i njenu reprezentaciju. Teme se kreću od povijesnih avangardi (ruska avangarda, avangardni pokreti u bivšoj državi) i neo-avangardi, do arhitekture, stripa, video umjetnosti, dizajna, književnosti, pokreta „Novog vala” itd. Emisije nisu zanimljive samo kao simptom kulturne i umjetničke scene tog vremena, već i javne televizije, društva i države u kojoj je ovaj projekt bio moguć i ostvariv. Kao takve predstavljaju kritiku trenutne uređivačke politike javnih medija. Izložba predstavlja i video radove Dalibora Martinisa, Sanje Iveković, Brede Beban & Hrvoja Horvatića i Maksa Odenbacha koje je TV Galerija producirala.

Izložba TV Galerija dio je dugoročnog istraživačkog projekta „Političke prakse (post)jugoslavenske umjetnosti” (http://www.kuda.org/?q=node/555), koji se odvijao kroz suradnju četiri organizacije (Prelom kolektiv, Beograd, www.prelom.org, SCCA/Pro.ba Sarajevo, www.scca.ba, www.pro.ba, WHW Zagreb, www.whw.hr i Centar za nove medije_kuda.org, Novi Sad, www.kuda.org). Izložba je 2008. bila prikazana u Zagrebu, Novom Sadu, Sarajevu i Beogradu. TV Galerija je dio zbirke Muzeja suvremene umjetnosti u Ljubljani.

Po koncepciji kuda.org izložbu je za Galeriju umjetnina priredio Branko Franceschi. Dodajmo kako je izložba omogućena sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Splita.
Izložba je otvorena do 4.prosinca 2016.