Apolitični

Tužba protiv Googlea, za praćenje korisnika u privatnom načinu surfanja, teži više od 5 milijardi dolara

Privatan način surfanja ipak ne omogućuje potpunu anonimnost korisnicima, što mnogi nisu znali i smatraju da ih je Google oko toga obmanuo, zbog čega je protiv kompanije pokrenuta tužba. Google je prošle godine od suda u SAD-u zatražio odbijanje takve tužbe zbog prikupljanja podataka tijekom anonimnog surfanja tvrdeći da su korisnici pristali na njihove uvjete korištenja Chromea te da su ih upozorili kako stranice i dalje mogu pratiti njihovu aktivnost.

Sutkinja Lucy Koh prošli tjedan odbacila je te Googleove tvrdnje, što znači i zeleno svjetlo za pokretanje tužbe. Ako se nakon sudskog postupka ustanovi da je američki internetski div zaista zavarao i obmanuo korisnike, prijeti im kazna od najmanje 5 milijardi dolara, objasnili su na Cnetu.

Iako mnogi korisnici znaju što znači anonimni način surfanja i da on ne omogućuje potpunu anonimnost, dio korisnika ipak nije svjestan da se tako samo onemogućuje spremanje povijesti surfanja i kolačića, ali da je dio informacija i dalje dostupan. Da su bili svjesni toga, neki vjerojatno ne bi pregledavali neke stranice kojima su surfali.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay