Apolitični

Tusculum domaćin Vidovićeve monodrame „Život je čudo”

Scenski uradak naslova „Život je čudo” posvećen velikanu hrvatskog glumišta, Ivici Vidoviću odigrat će se u solinskom Muzeju Tusculum 24. srpnja u 21 sat.

Riječ je o monodrami, formativnoj splitskoj priči koja datira iz dvadesetog stoljeća, za koju tekst potpisuje Ivica Ivanišević, režiju Gorana Gadžić, a koja je stvarana na zahtjev Ivice Vidovića, osnivača Teatra Rugatino koji je tim pothvatom imao namjeru vratiti se svojoj prvoj ljubavi – monodrami. Autorski tim djela posvećenog Ivici Vidoviću čine kostimografkinja Elvira Ulip, scenograf Miljenko Sekulić Sarma i glazbenik Darko Rundek.
Monodramu će u petak, na muzejskoj pozornici solinskog kulturnog dobra, Muzeja Tusculum oživjeti Vidovićev teatar, a u glavnoj ulozi će se pojaviti glumac Siniša Popović, prvak zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, koji je prošle godine u studenom, u zagrebačkom kazalištu „Vidra” briljirao u ulozi junaka monodrame „Život je čudo” koja je bila namijenjena velikanu Ivici Vidoviću.
U predstavi će s Popovićem igrati i dječak Filip Vidović.

Monodrama je priča o klesaru Fabijanu, čovjeku u poznim godinama koji sjećajući se vlastite prošlosti kroz igru riječima, uzrečice, znakove priča svoju životnu priču. Fabijan otkrivajući svoj život govori o djetinjstvu u predgrađu, životu koji je obilježen zdravstvenim tegobama koje je uspješno svladao i koje su doprinijele tomu da pred kraj svog životnog vijeka postane čovjek koji je izmiren sa sudbinom i svijetom. Osebujna biografija vremešnog čovjeka isprepletena je elementima iz Vidovićevog života. Zaključak drame svodi se na činjenicu kako su sva događanja koja su lik predstave – klesara Fabijana bitno obilježila, imala smisla.

„Život je čudo” jedan je od ukupno dvanaest dramskih naslova koji će se izvesti u sklopu tradicionalne solinske kulturne manifestacije Solinskog kulturnog ljeta koju u kontinuitetu organizira Dom kulture Zvonimir.
Solinsko kulturno ljeto trajat će do 8. rujna 2015. godine, a više o repertoaru događanja u sklopu kulturne solinske manifestacije možete pronaći na službenim stranicama domaćina.

Ovotjedan program događanja Solinjani će zaključiti plesnim manifestacijama od čega će prvu „Ples pod zvijezdama” održati splitska plesna udruga Amber 25. srpnja u 21 sat na Gradini, dok je za drugu zaduženo Hrvatsko folklorno društvo Jadro i prijatelji. Manifestacijom „Petnaest godina s Jadrom” solinski folkloraši proslavit će petnaest godina rada, a slavlje je predviđeno za 26. srpnja u 21 sat na Gradini.

Više u kategoriji: kultura

Foto: http: solin-info.com
Jelena Perko, mag. oec.