Apolitični

TURSKI POUČAK ZA GOOGLE: ‘ZAŠTO I DRUGE ZEMLJE NE BI KRENULE TIM PUTEM?‘

Turska je u ovom slučaju zaključila da je tvrtka zauzela ulogu “watchdoga” u pretraživanju kako bi stekla prednost u područjima kao što su kupovina i oglasi lokalnih tvrtki

Ako bilo gdje u svijetu u Google tražilicu upišete pojmove poput “oprema za planinarenje”, “tenisice za trčanje” ili “najbolji mobitel”, na vrhu zaslona pojavit će se oglasi za web stranice koje promoviraju spomenute proizvode i nude usporedbu cijena proizvoda.

Bilo gdje u svijetu, osim u Turskoj.

Naime, Google je prošle godine ukinuo takve oglase nakon što je tursko antitrustovsko tijelo naredilo kompaniji da olakša prikazivanje konkurentskih web stranica za kupovinu.

Tako je Turska otišla dalje od bilo koje druge europske države u u suzbijanju Googleove usluge kupovine.

U travnju ove godine, dužnosnici su također počeli istraživati Googleove funkciju pretraživanja za pronalaženje lokalnih odredišta poput “ljekarne u blizini” i ustvrdili su da je kompanija time prekršila antimonopolske zakone.

Napetosti između Turske i Googlea od tada samo rastu, a radnje koje poduzimaju turske vlasti mogle bi navesti ostale države da krenu sličnim putem u reguliranju tehnoloških divova.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay