Apolitični

Turistički filmovi svijeta na festivalu u Solinu

Solin je ponovno pokazao sjajnu organizaciju još jednog međunarodnog događaja. Radi se o internacionalnoj smotri festivala turističkog filma iz cijelog svijeta. Festival je postao respektabilan faktor u ovoj domeni međunarodnog djelovanja i time privlači sve veći broj producentskih kuća iz cijeloga svijeta koje sa svojim autorima prijavljuju turističke, putopisne, dokumentarne i kulturološke filmove. – Žao mi je jedino što ove godine nije bilo mnogo filmova iz Hrvatske, što hrvatske turističke produkcije nisu prepoznale vrijednost ovog festivala – rezimirao je Vojko Pleština, glavni direktor 18. međunarodnog festivala turističkog filma (ITF’ CRO) koji se od 11. do 14. studenoga u sklopu tri međunarodne turističke manifestacije, turizma, filma i krajobraza, održao u hotelu „President” u Solinu. Ove je godine prispio rekordan broj filmova. Od čak 283 filma prispjelih iz 59 zemalja, 63 su bila nominirana za jednu od festivalskih nagrada, a 26 ih je nagrađeno.
Među hrvatskim filmovima tako je, uz trofej „Baldo Čupić” za najbolji hrvatski turistički film 2015., koji je pripao „Alkarskom ponosu” u produkciji Viteškog alkarskog društva Sinj (redatelj Darko Drinovac, autor projekta i producentica spota Ana Rucner, a producent glazbe Vlado Kalember), za najbolji film festivala u kategoriji dokumentarno-povijesnog filma proglašen film „Alka” u produkciji HRT-a, redatelj je Dražen Žarković, a izvršni producenti Marija Kosor i Stipe Župić Gago.
Iz svijeta je tako bilo 55 nominiranih filmova, i to tri iz Afrike, deset iz Amerike, pet iz Australije, 16 iz Azije, 29 iz Europe, iz Hrvatske osam. RAI je, primjerice, poslao čak sedam filmova najboljih talijanskih redatelja, od kojih su tri nagrađena. Grand prix festivala pripao je, inače, filmu „Oaxaca”, nacionalne turističke organizacije Meksika. Čestitamo Solinu na odličnoj organizaciji Međunarodnog festivala turističkog filma jer je ovime još jednom pokazao da može u svoj grad privući brojne ljubitelje turističkog filma koji su nekoliko dana upijali ljepotu Dalmacije.
Više u kategoriji: Turizam; Kultura
Izvor i foto: solin.hr
D. Šabić, mag. nov.