Apolitični

TURISTIČKI DJELATNICI ĆE SE CIJEPITI SREDINOM SVIBNJA

Turistički sektor očekuje prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika, pošto su oni u direktnom kontaktu s gostima, a što bi bio i jak marketinški adut prema stranima tržištima.

Naravno, to bi se već i dogodilo da nije bilo problema s isporukom cjepiva te sukladno tome i usporenim tempom cijepljenja građana u cijeloj Europi. Svima u Europi je imperativ osigurati što više cjepiva kako bi se cijepilo što više stanovništva, pa tako i Hrvatskoj.

Ministarstvo turizma je krajem siječnja uputilo apel Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da djelatnici u turizmu budu na listi prioriteta za cijepljenje.

Trenutno je u Hrvatskoj pri završetku prva faza cijepljenja, u kojoj su prioritet imali zdravstveni djelatnici te korisnici domova za starije osobe. Druga faza su sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju tj. u trećoj fazi kreće cijepljenje cjelokupnog stanovništva. Sada su na redu kronični bolesnici i stariji od 65 godina, a prema procjenama do sada ih se cijepilo oko 20-tak posto.

Kako je istaknula Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove, turistički djelatnici bit će u prioritetnoj skupinu kada krene cijepljenje u trećoj fazi. ” Mi se nadamo da će to biti sredinom svibnja. Turistički djelatnici će se cijepiti u trećoj skupini, kada počinje cijepljenje opće populacije. Mi smo predložili da upravo turistički djelatnici budu dio treće skupine. Radi se o 50.000 do 60.000 cjepiva za turističke djelatnike” ističe Udovičić, sinoć za HRT.

Cijeli članak možete pročitati na: hrturizam.hr

Foto: Pixabay