Apolitični

Turistička cesta rimskih legionara

Tamo gdje su nekada hodali rimski legionari, ali i običan puk, suvremenici Gaja Julija Cezara, u ova moderna vremena dolazit će domaći i strani turisti jer je ovih dana simbolično otvorena Rimska cesta nedaleko od Dugopolja. Uz poveći broj uzvanika, zainteresiranih, povjesničara i turističkih djelatnika, posebno zadovoljstvo čina otvaranja prve Rimske ceste pripala je direktoru županijske turističke zajednice, Jošku Stelli.
– Ovo je prva rimska cesta na području Srednje Dalmacije i ona je jedna od četiri koje će se obnoviti na ovom području. Na ovaj način ih želimo valorizirati te povezati s vrijednim kulturno-povijesnim lokalitetima u obližnjim općinama poput Kliške tvrđave, Salone… – kazao je Stella.
O arheološkoj vrijednosti govorili su Lino Ursić, te arheolog Miroslav Gogala.
– Ova cesta se koristila od 1. do 7. stoljeća, povezana je s početcima cestogradnje i živi je svjedok toga vremena. Pogledajte ove stijene i na njima tragove kola, po tome ćete najbolje prepoznati da je riječ o rimskim cestama – poučio je prisutne Gogala.
Cesta je duga 2 km, a proteže se od Kurtovića do Klapavca nadomak Dugopolja prema Klisu.
U projektu sudjeluju i općine Dugopolje te Klis, a Slavica Caktaš, direktorica TZ Klisa, kazala je kako su i na drugom lokalitetu već otkrili pola kilometra rimske ceste te će se s obnovom rimskih cesta nastaviti.

Rimske ceste će se uklopiti u turističku ponudu ovog područja, a kad bi na početku ceste stajali rimski legionari i djevojke u togama s delicijama iz rimskoga doba, zasigurno bi i to značio i korak više u na turističkoj karti Dalmacije.
Ova povijesno-turistička atrakcija dobro je došla kao sjajna uvertira Dugopoljcima pred njihov blagdan sv. Mihovila i Dan općine koji se obilježava 29. rujna kada ste svi pozvani.
Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: visitdugopolje.com
D. Šabić, mag. nov.