Apolitični

Tunel Sveti Ilija – poveznica mora i kopna

Tunel Sveti Ilija je cestovni tunel koji prolazi kroz Biokovo, a povezuje obalni i kontinentalni dio Splitsko-dalmatinske županije. Tunel je dugačak 4 248 m i prolazi između naselja Bast u općini Baška Voda s južne strane i Rastovac u općini Zagvozd sa sjeverne strane. Nazvan je po istoimenom biokovskom vrhu podno kojeg se nalazi. Radi se o četvrtom po duljini tunelu u Hrvatskoj, ali je po nadsloju odnosno visini stijena od tunelske cijevi do vrha planine, prvi cestovni tunel u Europi u krškom masivu. Nedaleko od tunela Sveti Ilija u predjelu Turija postavljena je u doba Napoleonove vladavine 1809. godine spomen-ploča povodom završetka izgradnje ceste koja se protezala od zadarskog zaleđa do Boke Kotorske i bila poveznica istoka i zapada Dalmacije. Dvije stotine godina nakon toga probijen je tunel Biokovo kao dio suvremenih prometnih veza dalmatinskog zaleđa s priobaljem.
Stanovnici Imotske krajine s radošću su ga dočekali kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u novijoj povijesti tog srca Dalmatinske zagore. Tunel je u godinu dana pokazao svoju korisnost, spojio je Zabiokovlje i Podbiokovlje, jednima približio more, a drugima autocestu.
Vidljivi su prvi počeci ruralnog turizma, inozemni turisti koriste odmor u mjestima diljem Imotske krajine koristeći blagodati čistog okružja i zdrave hrane, a već su za dvadesetak minuta na plažama Makarskog primorja.
Tunel Sveti Ilija zaista je koristan Imotskoj krajini i Makarskom primorju, ali i širem okruženju.

 

Više u kategoriji: Gospodarstvo

D.Šabić mag,nov