Apolitični

Tugare se sjetile prvog spomena mjesta

U petak, 4. ožujka u nazočnosti preko 500 mještana i gostiju u mjesnoj crkvi u Tugarima obilježena je 1164. godišnjica prvog spomena mjesta Tugare.
Otvarajući ovu proslavu, na početku svete mise, domaćin don Anđelko Jurišin je, pored ostaloga, rekao: „Uzrok naše proslave je ova slavna darovnica kneza Trpimira, od prije 1164 godine. Zato u moje osobno ime i u ima Tugarana/-ki, ja vam želim dobrodošlicu. Pozdravljan našeg dragog i časnog monsinjora dr. nadbiskupa Marina Barišića sa svojim tajnikom. Svim mojim kolegama na čelu s dekanom don Vladom Đuderijom te brojnim svećenicima poljičkog dekanata upućujem riječ dobrodošlice. Posebni pozdrav, prof. dr. sc. don Slavku Kovačiću i mr. sc. Vedrani Delonga, koji će nas upoznati pobliže o nastanku i razvoju našega mjesta. Pozdravljam i Tomislava Đonlića, pročelnika upravnog odjela za društvene djelatnosti, koji je ujedno poslanik našega župana Zlatka Ževrnje. Pozdravljam i dogradonačelnike Grada Omiša, Ivu Tomasovića i Stipu Mekinića te predsjednika Gradskog vijeća Omiša, dr. Zvonka Močića, Petra Rodića, velikog kneza društva Poljičana „Sv. Jure – Priko” i male knezove Luku Marića – Banje, Antu Markičevića i Tomislava Aljinovića. Srdačan pozdrav svim uzvanicima/-ama te svima ovdje nazočnima – dobrodošli!”


Sama proslava započela je svetom misom koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić. Nadbiskup je istaknuo važnost Trpimirove darovnice ne samo za mjesto Tugare, već i za čitavi hrvatski narod. Kazao je kako svatko od nas ima datum i godinu rođenja, a 4. 3. 852. god. prvi je put spomenuto ime Tugare, stoga možemo kazati kako je to rodni list ovoga mjesta. Pozvao je prisutne da budu ponosni na ovaj spomen jer bi, kako kaže, sam bio ponosan i radostan da je njegovo rodno mjesto spomenuto u Trpimirovoj darovnici. Svakako, ono što nas veže, a i daje ponos svima jest to što se u istoj darovnici po prvi put spominje i ime hrvatsko. Na kraju je sve pozvao da vrednuju povijest, događaje i odnose jer onaj tko ne vrednuje povijest neće imati ni budućnost.
Župnik don Marinko Jurišin pozdravio je sve prisutne i čestitao Dan Tugara.


Nakon svete mise održala su se dva predavanja:
Prvo predavanje održala je mr. Vedrana Delonga. Svoje predavanje podijelila je na tri djela: arheološki u kojem se osvrnula na istraživanja koja su se provodila na području Tugara, povijesni u kojem se osvrnulo na povijest toga mjesta i na kraju, jezični spomen u kojem je ukazala na etimologiju imena Tugare. Naglasila je kako je povijest Tugara bogata te iznimno važna ne samo za mještane i već za čitavi narod hrvatski kao što je važna i Trpimirova darovnica. Baština povezuje društvo i pojedinca.
Drugo predavanje održao je dr. don Slavko Kovačić. Gorio je o knezu Trepimiru, njegovom vremenu, prilikama politici, crkvenim kulturnim događajima. Zanimljivo je da se Tugare spominju 240 godina prije grada Zagreba. Rijetko koje mjesto iz povijesti je sačuvalo svoje ime sve do današnjega dana.
Kako je ovoj svečanosti pozvan i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, a zbog nemogućnosti da i prisustvuje, poslao je najiskrenije želje i čestitao važnu godinu spomena ovog hrvatskog mjesta.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Piše: Davor Grgat