Apolitični

Tržište NFT-a je “mrtvo”, pokazuje opsežna analiza

Analiza pokazuje da je ogromna većina ikada izrađenih NFT-a nekorištena, neprodana i potpuno bezvrijedna, a pri njihovom kreiranju utrošene su velike količine električne energije

Stanje na tržištu nezamjenjivih digitalnih tokena zapisanih na blockchainu, poznatih pod kraticom NFT, vrlo je loše, a moglo bi se nazvati i “mrtvim”. Pokazuje to istraživanje kompanije dappGambl, koja se, pomalo ironično, bavi klađenjem i igrama na sreću vezanima uz blockchain i kriptovalute. Oni su, naime, analizirali čak 73.257 kolekcija NFT-ova, dostupnih na tržištu, pa na temelju te analize zaključili da je situacija, ni manje ni više, nego – šokantna.

Naime, na svojem vrhuncu tijekom 2021. i 2022. godine, NFT-ima se trgovalo u velikim količinama. Vrtjelo se tamo mjesečno i do 2,8 milijardi američkih dolara (na vrhuncu pomame, u kolovozu 2021. godine), da bi posljednjih mjeseci gotovo sve to jednostavno stalo. Podaci s blockchaina pokazuju da se danas NFT-ima trguje 97% manje nego na njihovom vrhuncu, a pad nakon uzleta bio je dramatičan. Projekti se više ne mogu prodati tako dobro, ulagači koji su ranije kupovali NFT-e sada ih se ne mogu riješiti, a većina ih i na budućnost gleda pesimistično.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay