Apolitični

Trut najavio kazne i za one kojima je maska ispod nosa, otkrio i smije li obitelj bez maski sjesti na klupu

Pomoćnik ministra misli da samo manji broj građana neće surađivati ili se neće pridržavati mjera

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, Vlada je u ponedjeljak u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojom se predlažu nove mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, ali i novčane kazne za prekršitelje.

Između ostalog, predviđena je novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna za vlasnika, odnosno, posjednika privatnog posjeda ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona i upravo je ta odredba izazvala najviše pitanja. Nejasno je, naime, kako će takvo kršenje mjera provjeravati na terenu.

– Inspektori Civilne zaštite i policija i inspektori Državnog inspektorata rade svih ovih osam mjeseci pandemije na način da su prvih mjeseci samo upozoravali i tražili da se ispravljaju greške, a u zadnjih mjesec dana nadzor ide s kažnjavanjem, rekao je u razgovoru za RTL Danas pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

Na pitanje hoće li se kažnjavati i ljudi koji maske nose nepravilno, ispod nosa na primjer, Trut poručuje kako “prijedlog zakona kaže da se kazna može propisati ako se maske ne nose ili se nose nepropisno”.

A ako obitelj sjedi na istoj klupi u parku, hoće li ih policija morati legitimirati?

– Svi koji žive zajedno bi bilo apsurdno da tražimo da nose maske, ako nema nekoga među njima da je zaražen. Obitelji vani nemaju potrebe da imaju maske. Ali svima se preporuča da drže razmak u svim oblicima druženja. Maske i razmak nas čuvaju od zaraze, ustvrdio je Trut.

Policija ne može nikome ući u stan bez naloga pa je nejasno tko će kažnjavati fizičke osobe za privatne zabave.

– Nema potrebe ulaziti u stan. Ako imamo prijavu da netko radi zabave ili privatne svečanosti ili aktivnosti koje krše odluku Nacionalnog stožera, postupat će svi oni koji su u prijedlogu zakona navedeni, a to su i policija i inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata, odgovara Trut.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay