Apolitični

Trump je tek sitna riba: Manipulacija na društvenim mrežama razvila se do globalne prijetnje ljudskim pravima

Kontroverzno uklanjanje Donalda Trumpa s društvenih mreža pokrenulo je ponovno debatu o cenzuri informacija koje se objavljuju online. No problem dezinformacija i manipulacije na društvenim mrežama seže kudikamo dalje od korisničkog računa jednog čovjeka na Twitteru.

Tim stručnjaka s Instituta za internet Oxford (IIO), još od 2016. godine prati brzu globalnu proliferaciju manipulativnih kampanja na društvenim mrežama, koje stručnjaci definiraju kao korištenje digitalnih alata za utjecaj na online ponašanje javnosti. U posljednje četiri godine, manipulacija na društvenim mrežama razvila se od specifičnog problema do globalne prijetnje demokraciji i ljudskim pravima.

Najnovije izvješće navedenog instituta otkriva da su organizirane manipulacijske kampanje na društvenim mrežama danas uobičajena pojava diljem svijeta. Otkrivene su u 81 zemlji u 2020. godini, što je za 11 više nego u 2019. godini. Karta koja pokazuje u kojim su se zemljama provodile, nažalost uključuje i Hrvatsku. Tu kartu možete pogledati OVDJE.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay