Apolitični

Troje stanara za Telegram objašnjava kako se zgradama upravlja u Zagrebu, Beču i Stuttgartu

Pogledajmo najprije situaciju u Zagrebu koju nam je precizno opisala B. U. Njen trenutno neupotrebljivi stan od stotinjak kvadrata nalazi se u zgradi s deset stanova u blizini Trga bana Jelačića. Zgrada je sagrađena 1905. godine i nikad nije obnavljana, a sada je u potresu potpuno ostala bez trošnog krova. Razvalio ga je teški dimnjak koji je k tome odavno izvan upotrebe, dio zidova se nakrivio, a dio popucao pa su statičari preporučili iseljenje.

B. U. i njen suprug, također inženjer, kažu mi da su prije više godina na najgornjoj etaži takve neodržavane zgrade bez problema dograđene dvije dodatne stambene jedinice, a vjeruju da za takav zahvat nije izdana adekvatna dokumentacija. Neki su vlasnici adaptirali svoje stanove pri čemu je bilo i rušenja zidova, ali sve to bez građevinskih dozvola. Kontrole nije bilo i radio je što je tko htio.

Zgrada je preko Grada pokušala dobiti subvenciju za novu fasadu, ali, kažu mi, shvatili su da je stvar ”korupcijski koncipirana”. Cijena radova ispala je neusporedivo veća nego ako se ugovara privatno pa su odustali.

”Kod nas je pogrešno postavljena uloga upravitelja zgrade” – smatra B. U. ”Upravitelj bi, kao stručna osoba, trebao imati mandat da vlasnicima daje kvalificirane prijedloge i argumente za nužne intervencije, a tu je sve prepušteno njihovoj dobroj volji.

U Beču stanare nitko ništa ne pita

No, o tome kako se objekti održavaju u Beču ja sam sinoć razgovarala s gospodinom M. K. On mi kaže kako se vlasnike tamo ne pita praktički ništa i to svi prihvaćaju jer im je jasno da je briga o građevinama nešto o čemu oni nemaju dovoljno znanja pa o tome nisu sposobni ni odlučivati. ”Za moju zgradu s više stanova brine se privatna firma Hausverwaltung (održavanje zgrada)”, objašnjava M. K.

Njemačka ima sličan model

U Njemačkoj je model nešto drugačiji nego u Austriji, ali u bitnome vrlo sličan, proizlazi iz razgovora s gospodinom S. Š. koji mi je objasnio svoja iskustva iz Stuttgarta. “Živio sam u svom stanu u zgradi s 22 stana, a održavanje smo povjerili jednoj agenciji. Takve agencije prate norme i zakone, imaju svoje građevinske inženjere, arhitekte i odvjetnike. Posao je agencije da vlasnicima predlaže plan održavanja zgrade, ukazuje na prioritete i mjere”, ispričao mi je S. Š.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay